Remy Godrie is man waar ‘Gouwe Stad’ nie omhenne kan

ACHTMAAL – Remy Godrie gaat zijn tiende jaar in als lid van de CV Goudpoepers. Daarvan wordt dit zijn vijfde jaar als voorzitter en achtste jaar in de functie van Pliesie. Tijdens de optocht zie je hem rondrijden op de fiets want als Pliesie controleert hij of de optocht goed verloopt. De Goudpoepers zijn een hechte club en er is altijd wel iemand van die andere veertien mannen die even meerijdt, meedenkt en meehelpt.

Remy Godrie heeft in het dagelijks leven een hectische baan, hij werkt bij een beveiligingsadviesbureau waar hij tevens eigenaar van is. Hij maakt lange dagen want het bedrijf is werkzaam door de hele Benelux. Remy is met recht trots op het feit dat een klein dorp als Achtmaal steeds over een volledige raad beschikt. Bovendien worden zij vergezeld door een eigen hofkapel ‘de Ezels’. De CV bestaat uit: de Prins, de Boer, de Nar en de Pliesie. Daarnaast staat een voltallige raad van elf mannen. Geen dansmariekes in de Gouwe Stad? “Jawel, wij hebben eigenlijk vijftien dansmariekes want alle vrouwen van de raad horen erbij,” vertelt Remy.

Vrouwen
Op het moment dat CV de Goudpoepers een nieuw raadslid zoekt maken zij gebruik van een kort criterialijstje. Ten eerste moet een nieuw lid woonachtig zijn in Achtmaal. Ten tweede moet de nieuweling een gezellige inbreng hebben en ten derde moet hij met z’n tweeën zijn, maar liefst (nog) niet getrouwd. Dit laatste betekent dus dat hij een vrouw meebrengt waarbij het vooruitzicht op een aankomend huwelijksfeest aanzienlijk groot is! De Goedpoepers hopen namelijk van harte uitgenodigd te worden. Dit criterialijstje is er mede debet aan dat de raad en haar gevolg, vergeleken met andere raden uit de omliggende dorpen, jong van leeftijd zijn. Wernhout uitgezonderd natuurlijk omdat ze daar een kinderraad hebben. Volgens Remy hebben de vrouwen een vrijere rol dan de mannen en daardoor zijn het met name de vrouwen die zorgen dat het feestje goed op gang komt!

Tachtig fruitmanden
Gedurende de winter gaan de raadsleden op pad om huis aan huis steunkaarten te verkopen. ‘Komen jullie drinkgeld halen?’ is een veelgehoorde vraag. Maar niets is minder waar! Alle vormen van sponsoring komen volledig ten goede aan het organiseren van de carnaval. Zo bezorgt de CV maar liefst een stuk of tachtig fruitmanden op vrijdag met carnaval. Menig thuiszorgmedewerkster in Achtmaal krijgt ‘s ochtends de vraag of ze het bier koud wilt zetten omdat de mannen van de carnaval op (zieken)bezoek komen. Remy legt uit dat de respons en waardering die ze van die mensen krijgen geweldig is. “Het is heel mooi om te doen maar soms ook moeilijk als je weet dat je bij iemand misschien wel voor de laatste keer komt.” BIJDRAGE PLUS FOTO SASKIA ROKS