Gilde Sint Cornelius terug in Achtmaal

ACHTMAAL – Na vijf jaar is het Achtmaalse Gilde Sint Cornelius terug in het dorp. Wethouder Marjon de Hoon-Veelenturf en gildevoorzitter Ludo Elst zijn trots op het project. Een beetje hulp van de gemeente, een mooie samenwerking met de voetbalclub en vooral veel inzet en inventiviteit van de gildeleden. “Typisch Achtmaal,” vinden zowel De Hoon als Elst.
DOOR MIEKE VAN MEER

Vanaf de oprichting in 1950 was Sint Cornelius thuis bij Schuttershof. Toen het zalencentrum in 2010 werd afgebroken, moesten de flobertschutters op zoek naar een ander thuis. Zo kwamen ze terecht bij Gilde Sint Jan in Wernhout. “Dat ging heel goed, maar we wilden natuurlijk zo snel mogelijk terug naar Achtmaal”, vertelt Ludo Elst, die al dertien jaar voorzitter is van het gilde. “We hebben veel met de gemeente overlegd. De door ons aangedragen plaatsen bleken niet haalbaar. Te hoge kosten, vergunning-technisch ingewikkeld, noem maar op.”

Win-winsituatie
Tot dat de wethouder het voorstel deed om aansluiting te zoeken bij VV Achtmaal. “De grond is van de gemeente en die wilden we om niet ter beschikking stellen. Bijkomend voordeel is dat de exploitatie van de kantine voor de voetbalvereniging beter te draaien is, wanneer er nog een vereniging gebruik van maakt. Winst voor beide partijen.” Elst beaamt dat. “We hebben er goed met VV Achtmaal over gesproken en we hebben elkaar gevonden.” Het gildegebouw is aan de voetbalkantine gebouwd met een eigen ingang voor de schutters. Onder de grond liggen vier 50 m-schietbanen. Ludo ziet nog een voordeel van hun nieuwe thuis. “We zitten hier bij de bron van nieuwe leden. Als op een bepaalde leeftijd het voetballen niet meer gaat, kunnen ze bij ons lid worden. Gewoon in dezelfde kantine.”

Inventief
Hemelvaart 2014, tijdens de zomerstop van de voetbal, startte het gilde met de bouw. Inventiviteit in financiering en bouw voerde de boventoon. Elst: “Alle leden konden certificaten kopen van 250 euro per stuk. Die betaalt de vereniging in vijftien jaar terug. Met rente. De verkoop ging rapper dan we vooraf dachten!” Ook de bouw van de schietbanen kregen de leden samen voor elkaar. “De ene heeft een kraan, de ander kan goed met een schep overweg, we hebben elektriciens en mannen uit de bouw als leden. Dat zat wel goed.” Toch moesten ze even denken over de schietkelder. “Het bovengebouw is niet zo groot. Volgens de regelgeving mag je dan niet veel m2 onderkelderen. Daarom zijn de schietbanen in grote buizen gemaakt. Een unieke oplossing en het resultaat mag er zijn. We hebben zelfs een traplift voor de leden die minder goed ter been zijn.”
“Dit noem ik een mooi voorbeeld van overheidsparticipatie”, besluit Marjon de Hoon. “Het idee en de uitvoering komt van de inwoners en de overheid helpt daar een beetje bij. Ik hoop nog veel van dit soort initiatieven in onze gemeente te kunnen ondersteunen.”  FOTO MIEKE VAN MEER

Bron: http://internetbode.nl/editie/zundert/gilde-sint-cornelius-terug-in-achtmaal-281141