Achtmaal van start met samen energie besparen

03 FEBRUARI 2017

“We kunnen gebruikmaken van mooie subsidieregelingen”

In Achtmaal valt nog veel energie en geld te besparen. Om hier een flinke impuls aan te geven, hebben inwoners, Cees Jacobs, Marius Cox en Hans Evers een energieteam gevormd. Met als doel: het dorp enthousiast maken voor gezamenlijke energiebesparingsacties. “De aandacht voor duurzaamheid groeit in het dorp; als we er samen werk van maken is het makkelijker, gezelliger en voordeliger.

Straks sieren mooie buurtfoto’s de eigen website

In Achtmaal staan veel woningen – van rijtjeshuizen tot (voormalige) boerderijen – van ver voor de periode van duurzaam bouwen. “We denken dan ook dat er in ons dorp nog veel energiewinst te behalen is”, zegt Cees. “Relatief veel huishoudens hebben al zonnepanelen, maar er kan altijd meer bij. Goed opletten en vooral betere isolatie kan veel opleveren.” Marius voegt toe: “Dat is goed voor het comfort in huis, de portemonnee én het milieu. Wie nu meerdere isolerende maatregelen neemt, kan bovendien meeliften op een aantrekkelijke subsidieregeling.”

Buurkracht helpt

Cees, Marius en Hans krijgen ondersteuning van Buurkracht. Zo onderzoekt een energieadviseur wat de beste besparingskansen voor het dorp zijn. En is er een eigen website: buurkracht.nl/achtmaal waar inwoners zich vrijblijvend kunnen aanmelden om op de hoogte te blijven van de acties en activiteiten die het energieteam organiseert. Marius: “En je vindt er ook nog eens tips om snel en makkelijk energie te besparen. Reden genoeg om je meteen aan te melden.”

Doe mee aan de fotoreportage!

Voor onder meer de website komt vrijdag 10 februari een professionele fotograaf foto’s maken. Het energieteam nodigt dorpsgenoten van harte uit om hier aan mee te doen. Hoe meer mensen, hoe leuker. Ook kinderen en kleinkinderen zijn welkom! Cees: “We verzamelen om 12.30 uur bij het MFA gebouw Het Gouwe Hart (Pastoor de Bakkerstraat 18). Dan kun je meteen vragen stellen als je die hebt, maar het is natuurlijk vooral gezellig.”