Zonovergoten Dorpsfeest in Achtmaal

ACHTMAAL – Al sinds 1978 kent Achtmaal haar jaarlijkse Dorpsfeest, maar zo warm als zondag was het nog nooit. De thermometer wees 31 graden aan. Maar ondanks de hitte was de sfeer er niet minder om.

Het allereerste motto was: ‘Een kern waar pit in zit’. Ook dit jaar werd dat motto weer van stal gehaald door de organiserende werkgroep bestaande uit Bianca Dictus, Carolina Verboven, Patrick Bruyninckx, Elly Schrauwen en Lida van Gaal. Ze mochten tevreden zijn over een goede opkomst, ondanks de hitte. “Ach, de ouders en grootouders komen kijken naar hun kinderen en blijven dan wat langer hangen. We hebben waterpunten voor de kinderen weggezet. Maar eerlijk is eerlijk, we hadden liever een temperatuur van 20 graden gehad,” aldus Elly en Lida. De attracties voor de kinderen zijn die dag gratis. “Dit jaar hebben we weer een bloemenverkoop gehouden en er is weer voldoende sponsorgeld binnengekomen. We houden dat vrijblijvend en anoniem.”

Fototentoonstelling en brommers

Blikvanger is dit jaar de fototentoonstelling ‘Bedrijven van vroeger’, in ‘t Gouwe Hart. De lading dekt de inhoud eigenlijk niet. Achtmaal had niet zoveel bedrijven. Maar… veel boerderijen zijn ook bedrijven, en die waren er wél veel. En er was veel historie in beeld, zoals ’t Pannenhûske, de Agorahoeve en atelier, de Heerenkamer, het Boswachtershuysje, Walsteyn en Huize Mariënville. Daarnaast waren er foto’s van de Stellingmolen die rond 1980 werd gesloopt. Verder beeldmateriaal van oude vergeten panden en winkels, alsook Café Den Thuur en Zaal Schuttershof, waar veel Achtmalers hun eerste pilsje hebben gedronken. Om half tien ’s ochtends vertrokken reeds 217 oude brommers vertrokken voor hun brommerrit richting Bergen op Zoom, Nispen en Wouwse Plantage. Ondanks het warme weer was er een goede opkomst. Ze waren extra mooi opgepoetst, die oude verkeersmiddelen die nu bij velen een uit de hand gelopen hobby zijn geworden. Sven Konings uit Etten-Leur was één van de deelnemers. “Een mooie tocht, met weinig of geen drempels. Veel landweggetjes en de dorpskernen werden vermeden. Wat mij betreft: alle lof voor de organisatie,” aldus Sven.

Dansende kinderen

Voor veel inwoners van Achtmaal zijn de kinderdansjes het hoogtepunt. Dansgroep Triple S was met verschillende groepen aanwezig. Er werd gedanst en er werd gezweet. De druppels vielen langs de wangetjes. Je kon zien dat er heel veel geoefend was door de kinderen. Omdat jong geleerd ook oud gedaan is, wordt er ook bij de jongste groepen op basisschool De Wegwijzer al gedaan aan expressie. De kinderen hadden moeite bij hun opdracht. Het valt niet altijd mee om bij de les te blijven als papa en mamma, opa en oma staan te kijken. Na afloop van de optredens kon men het terras opzoeken met muziek van Frans Hereijgers en bij De Toekomst was er de in deze omstreken wereldberoemde Edri Antonissen. Of je nam nog (zoals ik) een Achtmaalse Rwoombol of suikerwafel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding