Zelfs bekkenbreuk en hersenschudding brengen springruiter Kevin Jochems niet van zijn pad naar de top

Als junior kende springruiter Kevin Jochems (26) een aantal forse tegenslagen. Na een bekkenbreuk en zeven maanden revalidatie, pakte hij zijn carrière weer op. Met resultaat, want de afgelopen maanden streed hij tegen de wereldtop, met succes. ,,Verlamming, een rolstoel, opnieuw leren lopen. Het spookte allemaal door mijn hoofd.”

Vijf jaar lang reed Kevin Jochems voor Stal Raymakers en twee jaar voor Leon Thijssen. Volgens de ruiters was dat een uniek leertraject. Toch sloeg hij twee jaar geleden een andere route in. De ruiter uit Achtmaal begon  als zelfstandig ondernemer met als uitvalsbasis Stoeterij Black Horses van Jan Vink in Sliedrecht. ,,Het bevalt prima” meldt Jochems. ,,In het begin was het wennen. En hard werken. Ik rijd een tiental paarden voor verschillende eigenaren. Inmiddels rijd ik met de betere paarden. Zo’n overgang vraagt tijd. Je ziet dat ook aan de resultaten. Die zijn het laatste half jaar steeds verbeterd.”

In de barrage kwamen we over de finishlijn ten val. Geen fout dus. Wél een hersen­schud­ding

Kevin Jochems

Dus deed Jochems een stapje terug op de sportieve ladder, maar inmiddels zit hij naar eigen zeggen weer op de goede weg naar de top. ,,Meerdere paarden voor het hoogste niveau die niet direct verkocht worden. Daar moet ik naartoe. En daarmee een goede band opbouwen zodat ik een vaste waarde kan worden voor het Nederlandse team.”

Talententeam

De erelijst van Jochems is op zijn 26ste al indrukwekkend. Hij reed diverse jeugd-EK’s, werd juniorenkampioen van Nederland en hij sloot onlangs een periode af waarin hij zeven jaar onafgebroken deel uitmaakte van het Nederlandse Talententeam. Uniek. In 2018 werd hij verkozen tot Talent van het Jaar.

Zo’n carrière opbouwen gaat niet zonder slag of stoot. Letterlijk. Zoals in het Duitse Hagen, toen Jochems als junior in een veld van tachtig won. ,,In de barrage kwamen we over de finishlijn ten val. Geen fout dus. Wél een hersenschudding. Later hoorde ik in het ziekenhuis van mijn moeder dat ik winnaar was geworden.”

Verlamming, een rolstoel, opnieuw leren lopen. Het spookte allemaal door mijn hoofd

Kevin Jochems

Bekkenbreuk

Of de struikelpartij in het Spaanse Olivia, die grotere gevolgen had. ,,Een dubbele bekkenbreuk en nog wat kleinigheidjes”, kijkt hij nu ontspannen terug. ,,Inwendige bloedingen maakten het nodig dat ik diezelfde nacht nog werd geopereerd. Na een aantal dagen volgden in Nederland operaties aan mijn bekken. Verlamming, een rolstoel, opnieuw leren lopen. Het spookte allemaal door mijn hoofd. De doctoren dachten bovendien dat herstel jaren zou kunnen duren. Uiteindelijk zat ik na drie maanden weer te paard. Met allerlei toeters, bellen en slangen aan mijn lichaam, maar het ging. Na zeven maanden reed ik mijn eerste wedstrijd weer.”

Maar na deze tegenslagen kwamen ook de successen, met overwinningen in de Grote Prijzen van Hickstead en Dublin. Twee monumenten in de mondiale springsport. Binnen één week en met hetzelfde paard: Captain Cooper.

Finale als doel

Vanwege zijn leeftijd kan Jochems niet langer deel uitmaken van het Talententeam. Hij speelt nu een hoofdrol in een andere hippische blikvanger: de FEI World Cup-competitie. Met Turbo Z werd tussen de wereldtop meteen de eerste wedstrijd in Oslo gewonnen. Direct daarna scoorde hij ook nog World-Cup-punten in Lyon. ,,Ik ga voor een finaleplaats in Leipzig (6 – 10 april, red.). Het is ongelooflijk jammer dat Jumping Amsterdam weer niet door kan gaan. Normaal gesproken start ik nu in Bazel en mogelijk nog in Bordeaux en in Göteborg. Dat moet dan gebeuren met Emmerton want Turbo Z is ondertussen verkocht.”

Een droom heeft Jochems ook. ,,Elke week actief zijn op vijfsterrenniveau en met de paarden de hele wereld over reizen naar alle grote en fantastische concoursen.” Die droom lijkt werkelijkheid te worden.

In oktober won Kevin Jochems (rechts) met het Nederlandse team de Nations Cup finale in Barcelona.

In oktober won Kevin Jochems (rechts) met het Nederlandse team de Nations Cup finale in Barcelona. © AFP