VV Achtmaal Dames 1 schrijft historie

ACHTMAAL – Met een klinkende 0-6 overwinning bij Baronie won VV Achtmaal Dames 1 zondag het kampioenschap in de Vierde Klasse 841. Hiermee bewerkstelligde het team promotie naar de Derde Klasse.

Voor VV Achtmaal een geweldig toetje op een toch al gedenkwaardig seizoen: de heren van de hoofdmacht werden immers óók kampioen (zij het in de Vijfde Klasse) en spelen volgend seizoen eveneens een niveau hoger. Tot groot genoegen van clubvoorzitter Koert Hereijgers. “Na de aandacht voor het herenteam nu ook terechte aandacht voor het damesteam,” zegt hij. “Het damesvoetbal zit al jaren in de lift en dat wordt nu beloond bij VV Achtmaal. Het was een spannende competitie waarbij de teams bovenin lange tijd kort op elkaar zaten. VV Achtmaal Dames 1 heeft het echter op eigen kracht keurig afgemaakt. De dames vormen een heel hechte groep en kennen elkaar goed. Ze ondernemen gedurende het hele jaar veel activiteiten samen. Het team is een mooie mix van ervaren en jonge spelers. Er is een aantal dames bij gekomen waarmee de groep in kwaliteit en breedte heeft gewonnen. Volgend seizoen zal een uitdaging worden, maar als de groep redelijk intact blijft, heb ik er alle vertrouwen in.”

Gezelligheid

Anna Wouters is aanvoerder van VV Achtmaal Dames 1. Ze vertelt hoe het team er twee seizoenen geleden voor koos om, met een toen nog kleinere groep, voor de gezelligheid te gaan voetballen in de Vijfde Klasse. “We werden meteen kampioen, waarna we vorig seizoen als derde eindigden in de Vierde Klasse. Dat maakte dat we bij aanvang van dit seizoen wel de ambitie hadden om bovenin mee te draaien. Na een aanvankelijke moeizame start leek er halverwege het seizoen meer in te zitten. Toen begonnen we wel aan een kampioenschap te denken. De laatste weken lieten we echter punten liggen. Zo verloren we uit bij concurrent De Grenswachters. Zij morsten vervolgens zelf weer punten. Uiteindelijk konden we het zondag, na twee overwinningen achter elkaar op Moerstraten, zelf afmaken bij Baronie. Met een bus en heel veel Achtmaalse supporters zijn we naar Breda afgereisd. Baronie heeft dezelfde clubkleuren, dus het duel had sowieso een groenwit tintje. Vóór de wedstrijd werden al onze namen nog omgeroepen. Na een moeizame start, het was superwarm en we speelden op kunstgras, liepen we in de tweede helft over Baronie heen en wonnen we met 0-6. Bij terugkeer in Achtmaal hebben we in de kantine een hapje gegeten en zijn we gaan feesten bij de Hollandse Middag in Zundert, waar we ook nog even het podium opgeroepen werden.” Een mooie afsluiting van een bijzondere dag, al zal het feestje op Tweede Pinksterdag waarschijnlijk nog een keer worden overgedaan na de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Unitas. Ondertussen kijkt Anna Wouters al stiekem vooruit naar komend seizoen. “Heel gaaf dat het ons dit seizoen is gelukt, maar in de Derde Klasse zal het niet zo gemakkelijk gaan. We mikken voor komend seizoen dan ook op handhaving.”

Karakter

Daar kan trainer Jose Rico Isidoro, voor iedereen gewoon Rico, wel mee leven. “Qua voetbal ligt het tempo daar iets hoger. Ik denk dat we kunnen meedraaien in de middenmoot, tussen de vijfde en zevende plek,” gokt hij. “Het team is flink vooruit gegaan. Toen we in de Vijfde Klasse begonnen, voorspelde ik al dat we naar de Vierde Klasse zouden opklimmen. Ze geloofden mij niet, maar het gebeurde. Vorig seizoen heb ik gezegd: we gaan voor het kampioenschap of de beker. Toen werden we derde. Dit seizoen is het team alleen maar gegroeid, dus ik geloofde al snel in de titel.” Volgens Rico echter is het succes voor een belangrijk deel te danken aan Richard van Hooydonk, de vroegere trainer van de dames. “Hij heeft de basis gelegd, ik heb het werk afgemaakt. Van mij krijgen de dames altijd honderd procent vertrouwen, maar het zijn ook echte vechters. Ze geven nooit op. Ik heb nog nooit een team onder mijn hoede gehad met zó veel karakter.”