VV Achtmaal als kampioen terug naar de Vierde Klasse

ACHTMAAL – Een prachtig resultaat voor VV Achtmaal: met een 1-2 overwinning op NSV in Nispen keerde de voetbaltrots van Achtmaal zondag na een jaar afwezigheid terug naar de Vierde Klasse en mag zij zich officieel kampioen van de Zondag Vijfde Klasse A noemen.

Beide ploegen deden niet veel voor elkaar onder, maar het was VV Achtmaal dat vlak voor rust met wat geluk op voorsprong kwam nadat een afzwaaiende voorzet van Rick Jacobs via de hand van NSV-doelman Bjorn Sebregts in het doel belandde. Aanvaller Janno Elst scoorde in de 68ste minuut de tweede treffer voor VV Achtmaal, zijn team hiermee ogenschijnlijk in een comfortabele positie brengend. Dit bleek niet helemaal het geval. Nog geen minuut later kende de scheidsrechter NSV namelijk een doelpunt toe. Volgens de arbiter zou de bal, na een voorafgaande scrimmage, via de binnenkant van de paal de doellijn van VV Achtmaal zijn gepasseerd. Dit tot grote ontsteltenis van een fiks protesterend Achtmaal en haar supporters die dit duidelijk anders zagen. De scheidsrechter was echter onvermurwbaar en wees naar de middenstip. Voor NSV was de aansluitingstreffer aanleiding voor een offensief dat VV Achtmaal nog enkele benauwde momenten bezorgde. Gelukkig verkeerde doelman Piet van Gorp in goeden doen en wist hij dankzij enkele keren vakkundig ingrijpen NSV van een gelijkmaker af te houden.

Klik

Waarna VV Achtmaal zondag een welverdiend feestje kon bouwen, dat maandag in Achtmaal werd doorgetrokken met een gezamenlijk etentje en een rondje op de platte kar door het dorp. “Al vrij snel na de degradatie vorig jaar hebben wij de focus gelegd op promotie,” vertelt Koert Hereijgers, voorzitter van VV Achtmaal. “Al vanaf het begin van het seizoen hebben we bovenin meegedraaid. We waren al snel een serieuze titelkandidaat, met eigenlijk maar twee echte concurrenten: RKVV METO uit Hoogerheide en NVS uit Nieuw-Vossemeer. Voor de vierde keer in de historie van VV Achtmaal zijn we nu kampioen geworden en deze keer zelfs al heel vroeg in het seizoen, met een spelersgroep die nogal wat jonge spelers telt die zijn doorgestroomd vanuit de jeugd. Het knappe is dat VV Achtmaal iedere wedstrijd haar eigen spel heeft kunnen spelen.” Hij roemt dan ook de inbreng van oefenmeester Mark Monden die dit seizoen bij VV Achtmaal aan zijn eerste klus als hoofdtrainer begon. “Hij had meteen een goede klik met de spelersgroep en met de vereniging. Dat hij na dit seizoen vertrekt naar SV Sprundel is jammer, maar ik heb er alle begrip voor. Daar liggen per slot van rekening zijn roots. Dat er zondag bij het vieren van ons kampioenschap ook spelers van SV Sprundel aanwezig waren, zegt wat dat betreft genoeg.”

Verschil

Ook teammanager Jelle Buitendijk heeft alle lof voor trainer Mark Monden. “Hij heeft een echte groep gemaakt van de selectie en het plezier teruggebracht in het elftal. Dat is wel het grootste verschil ten opzichte van vorig seizoen. Zelf had ik al heel vroeg het gevoel dat we kampioensmateriaal in handen hadden. In de drie bekerwedstrijden tegen vierdeklassers speelde VV Achtmaal uitstekend. ‘Dit moet goed komen’, dacht ik toen bij mezelf. Onderling hebben we toen wel afgesproken om voor het kampioenschap te gaan, zeker met de spitsen die we in huis hebben. Op zeker moment had ik ook wel het gevoel dat de titel ons niet meer kon ontgaan. Maar je weet het nooit, hè? NSV, de tegenstander van afgelopen zondag, ligt ons eigenlijk niet zo. Het kan natuurlijk ook weleens fout gaan, zeker met het ontbreken van vier vaste kernspelers. Al spreek je dat natuurlijk nooit uit naar de spelers. Maar we hebben de titel gewonnen. Dat was voor VV Achtmaal alweer 31 jaar geleden. Ik ben er heel trots op dat we dit als klein clubje voor elkaar hebben gekregen. Ook op persoonlijk vlak kon ik dit succes eigenlijk wel supergoed gebruiken. Door het coronavirus ben ik al twee jaar ziek, al probeer ik de club op de achtergrond zoveel mogelijk te helpen. Deze overwinning geeft mij persoonlijk ook een boost. Voor mij was het kampioenschap zondag dan ook een emotioneel moment.”

Rode lap

Trainer Mark Monden ten slotte geniet van de titelwinst, maar wil het naar eigen zeggen echter ‘niet groter maken dan het is’. “Ik heb zelf zeventien jaar gevoetbald en weet hoe groot de invloed van een trainer kan zijn. Natuurlijk, je moet de poppetjes op de juiste plek zetten en de juiste strategie bepalen, maar de selectie moet wel kwaliteit hebben en samen door één deur kunnen gaan. De spelers maken een trainer kampioen. Bij VV Achtmaal waren dit seizoen alle ingrediënten aanwezig om dit seizoen te kunnen presteren. Met deze groep hadden we zelfs in de Vierde Klasse hoge ogen kunnen gooien. Toch heb ik er elke wedstrijd op gehamerd om de tegenstander niet te onderschatten. In de Vijfde Klasse is het toch lastiger voetballen. Bovendien werkt VV Achtmaal als koploper bij elke wedstrijd als een rode lap op een stier. De jongens kunnen die druk echter aan. De laatste wedstrijden van het seizoen willen we ook in stijl afsluiten.”

Genoten

Als trainer staat hij volgend seizoen aan het roer bij ‘zijn’ SV Sprundel. Het is niet uitgesloten dat de vierdeklasser volgend jaar VV Achtmaal treft. “Daar hoop ik eigenlijk wel op,” aldus Mark Monden. “Net als de spelers van VV Achtmaal trouwens. Die hebben me al verzekerd dat het SV Sprundel dan zes punten gaat kosten. Ik heb hoe dan ook genoten hier in Achtmaal. Het is een mooie club. Dat ik hier met een titel geschiedenis mee heb mogen schrijven, is heel bijzonder.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding