Vier lintjes tijdens Lintjesregen in Zundert

ZUNDERT – Ad Taks uit Klein Zundert, Frans Hereijgers uit Achtmaal, José van Alphen-Maas uit Rijsbergen en Riet Huijbregts-Voermans uit Wernhout zijn maandag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Joyce Vermue verraste de vier gedecoreerden bij de voordeur met muziek, taart én uiteraard de Koninklijke Onderscheiding welke werd opgespeld door de familieleden van de gedecoreerden.

Ad Taks

Ad Taks uit Klein Zundert, deze woensdag viert hij zijn 62ste verjaardag, kenmerkt zich als ambassadeur voor het behoud van levend cultureel erfgoed. Hij kreeg een Koninklijk lintje voor zijn inzet voor het (terug)fokken van uitgestorven huisdierrassen, die een verrijking zijn voor de biodiversiteit van Nederland. Deze rassen zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de streek. Dankzij een fokkerijprogramma, de inzet van zijn netwerk en publiciteit heeft hij het Chaams Hoen gered en wereldwijd op de kaart gezet als bekend streekproduct van de Baronie. Ook bracht hij het bijna uitgestorven Heidekoetje naar Zundert, waar de kudde ervoor zorgt dat de oude heide type in stand blijft. Dit alles deed hij vanuit bestuurs- en vrijwillige functies bij onder andere, Stichting Zeldzame Huisdieren, Chaamse Hoenderclub, Kleindier Liefhebbers Nederland, Nederlandse Hoenderclub, Wageningen Universiteit & Research, Natuurmonumenten en Stichting Pelicaen Chaam.

Frans Hereijgers

Voor zijn verdiensten voor de lokale samenleving mocht ook Frans Hereijgers (60) uit Achtmaal een Koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen. De rode draad in het actieve vrijwilligersleven van Frans Hereijgers is muziek. Al jaren regelt hij de muziek en het geluid bij diverse organisaties en verenigingen. Bij carnavalsvereniging de Goudpoepers schrijft hij regelmatig een carnavalskraker. Ook organiseert hij – en speelt hij mee met – het jaarlijkse Agmaols Cabaret op carnavalsdinsdag. Frans Hereijgers is verder actief voor Corso Zundert. Binnen de buurtschap Achtmaal is hij van alle markten thuis. Zo is hij medeverantwoordelijk voor de opbouw en afbraak van de tent. Hiernaast schrijft Hereijgers voor debuurtschap jaarlijks een Corsong. Daarnaast regelt hij ook het geluid en de techniek bij grote evenementen van muziekvereniging Sint Martinus en het dorpsfeest van Achtmaal. Dit doet hij ook voor de communie- en gezinsvieringen in de kerk, waar hij met kinderen de muzikale invulling van de communie oefent en verzorgt. Frans Hereijgers is tien jaar voorzitter geweest van de parochiële caritasinstelling H. Cornelius. De Caritas-instelling richt zich op de medemens die het wat minder breed heeft. Tot slot heeft Hereijgers, zelfstandig ondernemer met een loodgietersbedrijf, in verschillende bands gespeeld.

José van Alphen-Maas

Een Koninklijk lintje was er dit jaar ook voor José van Alphen-Maas (75) uit Rijsbergen. Gedurende 37 jaar vervulde zij de rol van penningmeester bij buurtschap De Kruispad. Naast het op orde houden van de financiën was zij bij de organisatie van vele activiteiten betrokken: van het regelen van attenties voor buurtgenoten tot het organiseren van gouden bruiloften. De buurtschap heeft 26 jaar geleden een woning bij Amarant geadopteerd en sinds die tijd wandelt zij wekelijks met de bewoners. Daarnaast is ze vrijwilliger bij de Sint Bavoparochie en het Nationale Jongerenkoor. Daarnaast is zij sinds twee jaar is ze actief als vrijwilliger bij verschillende activiteiten bij ouderenzorgorganisatie Avoord. ‘Last but not least’ was ze meer dan tien jaar tot grote steun als mantelzorger voor haar zus die een chronische ziekte had.

Riet Huijbregts-Voermans

Riet Huijbregts-Voermans (73), een meer dan betrokken inwoonster van Wernhout, viel dit jaar tijdens de Lintjesregen zogezegd ook in de prijzen. Ze zet zich sinds 1990 in voor D’n Vrouwenbond Wernhout. Eerst als penningmeester en daarna als algemeen bestuurslid. Hiernaast is Riet Huijbregts-Voermans al ruim dertig jaar wijkleidster bij deze vereniging. Vanuit deze rollen organiseert ze fiets- en wandeltochten en dagtripjes. Ook bedenkt ze nieuwe activiteiten en workshops en gaat ze op bezoek bij de leden. Verder is zij sinds 2006 een betrokken vrijwilligster bij De Zonnebloem. Hier houdt ze de mensen gezelschap bij allerlei activiteiten, en verzorgt ze versiering en attenties bij vieringen en ziekten. Tot slot verzorgt Riet Huijbregts-Voermans bij de Parochie de Heilige Drie-Eenheid al 25 jaar het interieur en versiert ze de kerk. Niet alleen bij speciale gelegenheden, maar heel het jaar door.