Van bruisend Rotterdam naar de stille hei van Achtmaal

ACHTMAAL-  Hij is stadsdichter van Rotterdam. Gewend aan het rumoer van het grootstedelijk leven. Nu wacht Dean Bower (1984) de stilte van het platteland. Een week lang trekt hij zich terug op landgoed de Oude Buisse Heide in Achtmaal. Speurend naar de geest van Henriëtte Roland Holst.Edine Wijnands 11-10-19, 19:59 Bron: BN DeStem

Met op de achtergrond het geroezemoes van Rotterdam, vertelt Bowen hoe hij enige tijd geleden werd benaderd. De Tilburgse literaire organisatie Tilt en het Prins Bernhard Cultuurfonds vroegen hem of hij zin had een weekje door te brengen in het vroegere buitenverblijf van dichteres Henriëtte Roland Holst in het Achtmaalse buitengebied. Het leek hem wel wat, al verraste het hem: ,,Ik kende haar eigenlijk niet zo goed.”

Rooie Jet

Als kind van de 21e eeuw puzzelde hij via internet informatie bij elkaar. Ontdekte zo hoe de 150 jaar geleden geboren Roland Holst niet slechts dichteres was: ,,Ze was politiek geëngageerd, activistisch, denker, schrijver. Ik voel eigenlijk wel verwantschap.” Want ook Bowen is naast het dichten niet wars van het politieke debat. Al is hij, anders dan de communistische ‘Rooie Jet’, niet verbonden aan een specifiek ideologische stroming. ,,Nee, ik wil me niet laten opslokken.”

In Achtmaal is hij van plan te speuren naar de geest van Roland Holst. Niet met kaarsjes en occulte techniek, maar wandelend over het landgoed. Zo zelf ontdekkend wat het met hem doet letterlijk in haar voetsporen te treden.

Intimiderende stilte 

De stilte die rond en in Henriëttes Angorahoeve heerst, maakt Bowen onzeker. ,,Ik leef in een omgeving waar continu geluid is en beweging. De stilte vind ik moeilijk. Zelfs een beetje intimiderend. Tegelijk lijkt het me goed mijn leven een week lang radicaal om te gooien. Het biedt ruimte uit te zoeken wat omgeving met je doet. Geeft misschien nieuwe inzichten.”

Roland Holst ontving in Achtmaal flink wat (inter)nationale vooraanstaande gasten. Ook Bowen wil de deuren wijd openzetten. ,,Maar dan voor lokale Zundertse kunstenaars.” Met hen wil hij graag ideeën uitwisselen. Zondag tijdens het Henriëtte Roland Holst Festival in Achtmaal trapt Bowen met 2 performances zijn verblijf af. De ervaringen, nieuwe inzichten, inspiratie leveren uiteindelijk een publicatie op. Wat? ,,Ik weet het nog niet. Poëzie waarschijnlijk.”