‘Tweede Wereldoorlog hoort bij de geschiedenis van Achtmaal’

Cees Jacobs uit Achtmaal verzamelt al meer dan veertig jaar militaria. Zijn hobby leidde in 2002 tot de oprichting van het Militair Historisch Museum, met daarin een prominente plek voor de Timberwolves, de Amerikaanse bevrijders.

Dat is niet zonder reden. “Ik ben geboren en getogen in Achtmaal. De Tweede Wereldoorlog hoort bij de geschiedenis van het dorp,” aldus Cees Jacobs. “De komst van het museum is in een stroomversnelling geraakt rond de viering van vijftig jaar bevrijding, toen ook leden van de Timberwolves present waren. Ik had al een hele verzameling toegespitst op de Timberwolves, met ook persoonlijke spullen die ik van dorpsgenoten en enkele Timberwolves heb gekregen. In mijn omgeving kreeg ik te horen dat het wel mooi zou zijn als mijn verzameling voor iedereen zichtbaar zou zijn. In eerste instantie heb ik de zolder van een bedrijfsgebouw ingericht, in 2002 is het museum geopend. Zelf vind ik het belangrijk om deze spullen voor het nageslacht te bewaren. Daar komt natuurlijk bij dat iemand die verzamelt zijn spullen ook graag aan een ander wil laten zien. Dat wordt op prijs gesteld, ik krijg er veel positieve reacties op. Er komen ook regelmatig schoolklassen op bezoek als onderdeel van het lesprogramma. Ik ben al geruime tijd bezig met het optekenen van persoonlijke verhalen van oudere inwoners van Achtmaal, verzetsmensen en bevrijders zelf. Het is mijn wens om hiervan rond de viering van tachtig jaar bevrijding een boek over uit te brengen.