‘Traditie wielrennen in Achtmaal levend houden’

ACHTMAAL – Achtmaal en de wielersport: ze worden vaak in één adem genoemd. Terecht, want als het om wielrennen gaat, kent het dorp een jarenlange traditie. De populariteit van de kleine wielerkoersen is echter al jaren tanende. Voor Wielercomité Achtmaal reden om het over een andere boeg te gooien.

Vorig jaar werd de fameuze Wielerronde van Achtmaal een keertje overgeslagen, maar dit jaar staat het evenement ‘gewoon’ weer op de agenda. Vanwege zijn 80-jarig bestaan is het Wielercomité Achtmaal dat eigenlijk ook wel aan haar stand verplicht, vinden de bestuursleden Jan Elst en Ad van Broekhoven. Dit jaar is er in de vorm van een zogeheten tijdritomnium gekozen voor een nieuwe opzet. “Een tijdritomnium is een wedstrijd bestaande uit drie onderdelen”, legt Van Broekhoven uit. “In principe is het een teamaangelegenheid. Alle deelnemende teams bestaan uit vier renners die ieder meedoen aan alle drie de onderdelen van het tijdritomnium. Dat is allereerst een tijdrit, vervolgens een koppeltijdrit en tot slot een ploegentijdrit, telkens een rond van 8,2 km. Hierna worden alle prestaties samen opgeteld en blijft uiteindelijk het sterkste team over. Een tijdritomnium is vooral ook leuk voor het publiek. Na ieder onderdeel immers is er een klassement en kan het rekenen beginnen om in de volgende ronde weer te stijgen.”

Dré van Aert

De wielersport in Achtmaal kent zoals gezegd een lange historie. “In 1938 al vond de eerste koers plaats,”weet Jan Elst, voorzitter van het Wielercomité Achtmaal. Hij blikt terug op mooie tijden. “Ik weet nog dat Jan Janssen als winnaar van de Tour de France in Achtmaal won. Niet veel later ging Dré van Aert, de lokale held uit Achtmaal, als eerste over de streep bij de koers in Nootdorp, de geboorte- en woonplaats van Jan Janssen. Dat kon volgens velen niet anders zijn dan afgesproken werk, haha.”

Populair

“Het wielrennen in Achtmaal leefde vroeger enorm,” vervolgt hij. “In de gloriejaren trok de wielerkoers wel 3.000 tot 4.000 bezoekers. Dat zijn enorme aantallen voor een dorpje als Achtmaal. Vooral lokale helden als Kees Koeken en Dré van Art waren populair. Ze hadden iedere een eigen supportersclub en beide clubs organiseerden onafhankelijk van elkaar een wielerronde – ‘het kleine rondje rond de kerk’ – om hun favoriet in de schijnwerpers te zetten.” Of die tijden nog terugkeren? Elst en Van Broekhoven betwijfelen het. “Er is duidelijk een trend dat er jaarlijks steeds minder wielerpubliek op regionale wedstrijden af komt”, weet laatstgenoemde. “Het is gissen naar de reden. Is de wielersport minder aantrekkelijk? Vroeger was een wielerkoers echt een happening. Met iets nieuws proberen we nu toch weer publiek te trekken. Als er ploegen komen, komt er meestal ook publiek mee.”

Ontwikkelingen

Hij volgt ook met grote belangstelling de ontwikkelingen in de regio. “Wedstrijden op zich trekken ook steeds minder renners”, aldus Ad van Broekhoven. “De fietsliefhebber zoekt ook naar andere evenementen. Niet voor niets is ‘De Speer van Rijsbergen’ zo’n succes. Goed uitgepijld, goed verzorgd, recreatief en iedereen kan zijn eigen tempo rijden. Een dergelijke toertocht zou ook wel in Achtmaal passen. Misschien kunnen we volgend jaar ook iets doen naar voorbeeld van De Speer.” Want Van Broekhoven en Elst willen graag verder. “Al is daar een krachtig comité voor nodig”, weet Jan Elst. “Wat jongeren met organisatietalent zouden dan ook zeer welkom zijn. Ze zeggen wel eens: ‘In Achtmaal kan alles’. Da’s misschien overdreven, maar er kan best veel. De onlangs gehouden Dorpsbarbecue is er een voorbeeld van. De traditie van een wielerevenement in Achtmaal levend houden moet dan toch zeker ook lukken?”