Top blaaskapellen treden op in Achtmaal

ACHTMAAL – Op zondagmiddag 21 januari is zaal De Toekomst in Achtmaal weer gevuld met de klanken van Böhmische en Mährische muziek. Blaaskapel Benegrenska organiseert dan alweer voor de derde keer haar nieuwjaarsparty.

Benegrenska
Voor wie Benegrenska nog niet kent. Deze blaaskapel bestaat uit muzikanten uit de grensstreek, ondanks haar jonge bestaan (Benegrenska is opgericht in 2015) heeft zij toch al naam weten te maken in de wereld van de blaasmuziek. Onder leiding van kapelmeester Gerard Peeters zijn de 17 muzikanten uit België en Nederland in maart van vorig jaar Belgisch Kampioen geworden in de Bergklasse. Om een gevarieerd programma van goede kwaliteit te kunnen bieden repeteren zij elke vrijdagavond in Zaal De Toekomst te Achtmaal.

Nieuwjaarsparty
Nu alweer voor de derde keer organiseert Benegrenska haar nieuwjaarsparty. Dit jaar op zondagmiddag 21 januari. Deze ontzettend gezellige muziekmiddag geeft Benegrenska de kans zich te presenteren aan haar trouwe volgers en aan mensen die kennis willen maken met de kapel en de muziek. Zoals elk jaar nodigt Benegrenska een Toporkest uit. Dit jaar is dat Muzicanka, een blaaskapel met de thuisbasis in Venlo, bestaande uit muzikanten uit Noord- en Midden-Limburg en Oost-Brabant.

Muzicanka
Deze blaaskapel, opgericht in 2011, heeft in een snel tempo een goede naam weten te maken. Deze 14 muzikanten, onder leiding van trompettist Bas van Gestel, spelen de sterren van de hemel en hebben vorige maand zelfs een CD uitgebracht. De kapel treed ook regelmatig in Duitsland op en Benegrenska is blij dat ook deze regio kennis kan maken met deze kapel.

Blaasmuziek
Vaak wordt bij blaasmuziek gedacht aan tiroler/schlager of hoempapa muziek. Niets is echter minder waar. De moderne blaasmuziek kent naast de, door Ernst Mosch bekend geworden, Egerländermuziek (ook wel Böhmisch genoem) ook de Moravische muziek (Mährisch) Deze laatste is pittiger, en spectaculairder en is vooral in Tsjechië zeer populair. Met evenementen als Woodstock der Blasmuziek, artiesten als Vlado Kumpan en kapellen als Viera Blech en Benegrenska’s gast van vorig jaar Blech Bizar wordt gelukkig ook een jonger publiek bereikt.
Voor meer informatie over Benegrenska’s Nieuwjaarsparty kunt u terecht op de website van Benegrenska (www.Benegrenska.eu) of raadpleeg Facebook (www.facebook.com/benegrenska). Het belooft een mooie middag te worden.