Timberwolf keert nog één keer terug naar Zundert

ACHTMAAL – Bryce Thorton was nog maar 19 jaar toen hij in oktober 1944 met de Amerikaanse 104e Infanteriedivisie de gemeente Zundert bevrijdde. Deze maand keert hij als 94-jarige terug om nog één keer de gemeente te zien waar zoveel herinneringen liggen.Edine Wijnands 15-10-19, 12:01 Bron: BN DeStem

Ze noemden zichzelf de Timberwolves, de mannen van de 104e Infanteriedivisie. Een regiment dat na de landing in Normandië nog niet echt in actie was gekomen. Dat veranderde toen de Timberwolves oktober 1944 de opdracht kregen om vanuit het Belgische Wuustwezel de grens over te steken. Daar, bij Achtmaal en Wernhout, kwamen de militairen, van wie er veel nog groen als gras waren, voor het eerst in aanraking met de verschrikkingen van een militaire confrontatie.

Het maakte op de Timberwolves grote indruk. Er vielen slachtoffers, gewonden. Uiteindelijk slaagde het regiment er in om als eerste op 27 oktober de gemeente Zundert te bevrijden. Buurgemeenten volgden.

Timberwolf Pups

Nu, 75 jaar later, staat Zundert stil bij de bevrijding van toen. En verwelkomt de stichting Vrienden van de Timberwolves samen met het Militair Historisch Museum in Achtmaal op 23 oktober Bryce Thorton als enige veteraan die er destijds bij was. Hij komt met een gezelschap van 34 kinderen en kleinkinderen van de Amerikaanse bevrijders: ‘Timberwolf Pups’, zoals ze zichzelf noemen.

Jeeps van de Timberwolves op de Ettenseweg in Rijsbergen tijdens de bevrijding 75 jaar geleden
Jeeps van de Timberwolves op de Ettenseweg in Rijsbergen tijdens de bevrijding 75 jaar geleden © Stichting Vrienden van de Timberwolves

Met historische voertuigen wordt het gezelschap door de gemeente gereden waar hun (groot)vaders fel hebben gestreden. Om even stil te houden bij het Timberwolvesmonument aan de Meirseweg. Daar worden kransen gelegd, de slachtoffers herdacht.

Oude legervoertuigen 

Naast deze herdenking wordt met nog een aantal activiteiten de bevrijding herdacht. Zo is er deze zondag, 20 oktober, de mogelijkheid deel te nemen aan de fiets- of wandelroute Timberwolves Tracks. Die start in de ochtend vanaf het Achtmaalse museum aan de Nieuwmoerseweg 2c. Onderweg rijden oude legervoertuigen rond om eventuele uitvallers op te pikken.

Op 27 oktober tot slot, de daadwerkelijke datum van de bevrijding van Zundert, zet het Militair Historisch Museum in Achtmaal tussen 10.00 en 17.00 uur de deuren open. Gratis zijn daar voorwerpen te zien die de bevrijding doen herleven.

Amerikaanse Timberwolves in actie op de Ettenseweg in Rijsbergen
Amerikaanse Timberwolves in actie op de Ettenseweg in Rijsbergen © Stichting Vrienden van de Timberwolves