Superspits Jongenelis is terug bij Achtmaal

31 goals na vijftien wedstrijden: Roel Jongenelis is dit seizoen on fire bij Achtmaal. Met die ploeg gaat de 27-jarige Zundertenaar op jacht naar de titel in de vijfde klasse. ,,We gaan boven de magische grens van honderd goals uitkomen.”

Geen speler in het West-Brabantse amateurvoetbal scoorde dit seizoen vaker dan Roel Jongenelis. Zijn club? Achtmaal, dat vanaf zijn vierde levensjaar zijn tweede thuis werd. Na het doorlopen van diverse jeugdteams koos hij voor een kort avontuur bij NAC. Hij keerde terug naar het oude nest om op zijn vijftiende zijn debuut in het eerste te maken. ,,Dat was heel speciaal. Mijn droom was om profvoetballer te worden. Dat is niet gelukt, maar in het eerste van Achtmaal spelen is ook iets wat ik altijd al wilde.”

,,Omdat Achtmaal over weining jeugdteams beschikt, werden er al snel jongens doorgeschoven”, vervolgt hij. Jarenlang draaide Achtmaal mee in de middenmoot van de vijfde klasse. ,,Dat niveau was ik eerlijk gezegd wel ontstegen. Ik voelde dat ik een stapje hogerop kon maken.” De twintiger raakte in gesprek met de Belgische club Nieuwmoer, zo’n vijf kilometer van zijn cluppie.

,,Het was best moeilijk om die stap te maken”, aldus Jongenelis. ,,Al mijn vrienden speelden bij Achtmaal.” Acht jaar duurde zijn avontuur in het Vlaamse, waarvan de laatste zes jaar bij het in de Eerste Provinciale (vergelijkbaar met eerste klasse in Nederland) spelende Wuustwezel. Ook bij de zuiderburen wist Jongenelis het netje vaak te doen bollen. ,,Ik heb bij Wuustwezel de mooiste jaren op sportief gebied gehad. De groep was heel hecht en vertrouwd. Daarbij maakte ik ieder jaar wel rond de twintig treffers.” Zijn werk en studie zagen hem genoodzaakt om daar te stoppen. ,,Ik kon nog maar één avond in de week trainen. Dat is echt te weinig om op dat niveau een rol te kunnen blijven spelen.”

Schoenmakers

Inmiddels is Jongenelis dus weer terug bij zijn vertrouwde Achtmaal. Hij is het scoren nog niet verleerd. Samen met de andere spits, de pas 16-jarige Dave Schoenmakers, bezorgt hij menig defensie slapeloze nachten. ,,Het leuke is dat ik samen met de vader van Dave nog leider van hem ben geweest in de jeugd. Ik geef Dave vaak wat tips vanuit mijn ervaring mee.”

Het scoren lijkt voor de goaltjesdief een beetje een gewoonte te worden. ,,Ieder doelpunt is speciaal, maar bij een belangrijke ga je wat meer uit je dak natuurlijk. Of ik iedere keer op een andere manier juich? Dat weet ik oprecht niet, daar houd ik me echt niet mee bezig”, zegt hij met een knipoog. Zo nu en dan krijgt Jongenelis nog aanbiedingen. ,,De laatste maanden hebben vier Belgische clubs zich gemeld, maar ik voel me momenteel echt op mijn plaats bij Achtmaal.”

Kampioen worden, zo snel mogelijk hogerop. De aanvaller beaamt dat Achtmaal er klaar voor is. ,,Met deze groep is heel veel mogelijk. We zetten elkaar altijd weer op scherp en we zijn enorm gedreven. Ik verwacht dat we zeker boven de magische grens van honderd goals gaan uitkomen.”