Speeltuin Achtmaal brengt jong en oud bij elkaar

De Zundertse burgemeester Leny Poppe-de Looff nam gisteren samen met kinderen en ouderen de nieuwe speeltuin aan het Neijsenpad in Achtmaal officieel in gebruik.

Guus Arnouts 18-04-19, 12:15 Bron: BN DeStem

De speeltuin aan het Neijsenpad in Achtmaal ligt er al dertig jaar, maar was na verloop van tijd stevig verouderd. Voor omwonenden hoog tijd om de speelplek eens aan te pakken, wat resulteerde in een nieuwe speelplek voor jong én oud.

Gisteren nam burgemeester Leny Poppe-de Looff samen met ouderen en kinderen uit de buurt de speelplek officieel in gebruik.

Verwilderd

Rond het parkje kijken buurtbewoners woensdagmiddag gemoedelijk toe hoe alle toestellen verkend worden. ,,De speeltuin, maar ook het plantsoen waren echt onderkomen. De vaste beplanting was helemaal verwilderd”, vertelt Tom Smits, buurtbewoner en een van de initiatiefnemers. ,,Samen met dorpsambassadeur Ramona Kuiper hebben we gekeken hoe we het speeltuintje het best konden herinrichten.”

De werkgroep vond het belangrijk dat de hele buurt en alle leeftijden zich welkom voelden in de nieuwe speelplek. ,,Alle partijen zijn daar ook nauw bij betrokken”, aldus Smits. Ook de burgemeester prijst die samenwerking tijdens de opening: ,,Dit is een prachtig burgerinitiatief waar de buurt met recht trots op mag zijn, dankzij een goed samenspel tussen inwoners, ambassadeurs en de gemeente.”

Senioren

De toestellen staan er al sinds carnaval en de kinderen uit de buurt maken er al goed gebruik van. Ook de ouderen vinden inmiddels hun weg richting het nieuwe speelplantsoen.

Volgens Johan Dictus en Mariette Oostvogels van de Achtmaalse KBO zijn er vooral ’s ochtends al regelmatig senioren te vinden die eens een kijkje komen nemen. Oostvogels: ,,Het is mooi dat jong en oud hier samenkomen. Er ontstaan leuke momenten en gesprekken, zo blijven we zelf ook een beetje jong natuurlijk.” Even later probeert Oostvogels zelf de, op een hometrainer lijkende, fiets uit. En? ,,Ja, hij rijdt prima hoor. Lekker vanuit de luie stoel. Maar we fietsen sowieso al veel. Dus dat scheelt wel.”

Proberen

Ook de andere senioren willen de twee, speciaal voor ouderen bedoelde toestellen, weleens proberen. ,,Nou Jeanne, nou gij hè!”, roept Oostvogels lachend naar de 86-jarige Jeanne, terwijl ze stevig doorfietst. Het is nog alleen even wachten op het nieuwe gras, maar dat wordt de komende weken nog ingezaaid.