Ralph Bink: ‘Ik moest zelf enorm groeien in die rol van ondernemer’

Ralph Bink was nog maar 23 jaar oud toen hij de zaak van zijn vader en moeder (Erik en Ria Bink) in Achtmaal overnam, maar hij wist meteen dat hij er wel z’n eigen draai aan zou geven. In de loop van de jaren heeft hij het bedrijf uitgebouwd tot meerdere bedrijven: Bink Elektro, Bink Beveiliging en Bink Solar. Gezamenlijk vormen zij de Bink Groep in Sprundel. “Van vier medewerkers zijn we uitgegroeid tot zo’n 130 vaste medewerkers.”

Ralph, je werd al vroeg ondernemer. Heb je nooit iets anders willen doen?

Nee, ik was zes jaar toen mijn ouders in Achtmaal een zaak begonnen met wit- en bruingoed. Dat was een winkel aan huis en ik ben dus in feite opgegroeid in die winkel. Daar is de basis gelegd voor mijn ondernemerschap. Je kijkt toch regelmatig mee, je vader en moeder zijn er fulltime mee bezig en toen ik wat ouder werd ging ik in de werkplaats mee knutselen, dus eigenlijk was dit een logisch gevolg. Ik heb nooit getwijfeld wat ik wilde.

Toch een spannende keuze om op zo’n jonge leeftijd een bedrijf te runnen.

Dat viel dus eigenlijk best mee. Ik werkte al vanaf mijn vijftiende in de zaak en eigenlijk veranderde er niet zoveel. Volgens de accountant was dit het juiste moment om de zaak over te nemen. Ik moet wel zeggen dat ik het volledig aan mijn vader te danken heb. We waren allebei enorm eigenwijs, dus hij besloot een stapje terug te doen zodat ik de zaak verder over kon nemen. Ik weet niet wat er was gebeurd als we beiden de zaak zouden runnen.

Is je vader nog wel betrokken bij het bedrijf?

Officieel niet, maar hij komt nog dagelijks op de zaak om een beetje hobbymatig te klussen. Daar ben ik enorm trots op. Hij is 74 jaar oud en het wordt wel steeds moeilijker voor hem. Maar hij wordt enorm gewaardeerd door het personeel en hij loopt niemand in de weg, integendeel. Ze zien hem allemaal graag komen. Ik weet ook dat hij trots is op het bedrijf, ondanks dat we soms moeilijke momenten hebben gehad.

Wat was zo’n moeilijk moment dan?

Dat zijn er meerdere. Toen we de winkel in Achtmaal verlieten en een nieuwe zaak openden in Zundert bijvoorbeeld, daar waren mijn ouders het in eerste instantie niet mee eens. Mijn moeder is in 2013 overleden, een enorme klap en gemis voor hem en onze hele familie. In 2018 zijn we van Zundert verhuisd naar Sprundel. Niet erg vanzelfsprekend zou je kunnen zeggen en ik vond het dan ook moeilijk om dat met hem te bespreken. We moesten iets doen, want we groeiden als kool. Hij vatte het gelukkig positief op.

Heb je die ondernemersdrive van je vader meegekregen?

Het is een combinatie van zowel mijn vader als moeder. De winkel in Achtmaal deden ze echt samen. Mijn vader was veel onderweg voor installaties. Hij was de technische man. Dat zit al generaties in de familie. Mijn moeder kwam daarentegen uit een veehandelsfamilie. Zij had echt die handelsgeest. Mijn vader is minder zakelijk. Zelf moest ik enorm groeien in die rol van ondernemer. Ik heb wel de MTS afgerond, maar ik heb vooral veel zelf moeten leren. Daar ben ik altijd open en eerlijk over geweest. Ik ga niet doen alsof ik alles weet. Ik durf ook gewoon te vragen aan medewerkers hoe zij iets zouden doen.

Hoe zou je jezelf nu omschrijven als ondernemer?

Als bedrijf zijn we heel sociaal en dat komt mede door mijn karakter. We zijn een goede werkgever voor onze mensen, ze zijn voor ons meer dan alleen werknemers. We komen natuurlijk vanuit een echt dorp, dus er heerst bij ons ook die dorpscultuur. We zijn toegankelijk en aanspreekbaar, tenminste.. dat proberen we te zijn. Omdat we steeds groter worden, merk ik dat ik soms de binding met bijvoorbeeld nieuwe leerlingen mis. Dat komt mede door het leeftijdsverschil, maar ook omdat ik niet meer constant op de werkvloer sta. Daarom hebben we het bedrijf ook opgedeeld in drie kleinere teams met ieder een eigen verantwoordelijke. Zo is mijn broer directeur van Bink Solar. Mijn zus werkt overigens ook in het bedrijf. Het is dus nog steeds een echt familiebedrijf.

Je zoon werkt nu ook in het bedrijf. Heb je de hoop dat hij het gaat overnemen?

Dat zou ik ontzettend leuk vinden, maar het belangrijkste is dat hij er gelukkig van wordt. Trots ben ik hoe dan ook op hem. We praten aan de keukentafel natuurlijk regelmatig over de zaak en je merkt wel dat hij enthousiast is. Maar, we hebben natuurlijk nog twee kinderen. Die zijn nog wat jonger, maar misschien dat zij het ook leuk vinden. Voorlopig ga ik nog niet stoppen, dus we kijken wel hoe het loopt.

Welke eigenschappen moet je hebben om goed te ondernemen?

Je moet doorzettingsvermogen hebben en niet treuren bij iedere tegenslag. Je moet ook een beetje lef hebben, risico’s durven nemen en je nek durven uit te steken. De verhuizing naar Sprundel was niet iets wat iedereen zou durven en toen we tien jaar geleden begonnen met zonnepanelen, was dat ook helemaal niet vanzelfsprekend. En je moet een beetje de gunfactor hebben.

Met die gunfactor zit het wel goed. Het bedrijf is enorm gegroeid, zijn er ook moeilijkere momenten geweest?

Zeker. Vooral de economische crisis van een paar jaar geleden was heftig en ik ben wel bang dat zoiets nog een keer terugkomt. Nu, tijdens de coronacrisis, was het in de eerste weken ook even spannend, maar we zaten snel op het oude niveau. Ik kan dus niet zeggen dat we er veel last van hebben. De economische crisis was voor ons wel veel zwaarder. Daar wordt je als persoon ook niet leuker van. Gelukkig ben ik in de loop van de jaren ouder geworden, dan leer je ook beter relativeren. Ik heb een prachtig gezin en een vrouw die thuis alles onder controle heeft. Zonder dat, zou ik niet kunnen ondernemen.

Als je zelf met iemand aan de keukentafel kon zitten om vragen aan te stellen, wie zou dat dan zijn?

Pfff. Ik denk misschien een geslaagde ondernemer. Of nee, Willem-Alexander. Ik zou wel eens willen weten hoe hij over bepaalde dingen écht denkt. Hij heeft natuurlijk een functie waarbij hij constant in de schijnwerpers staat. Het lijkt me wel interessant om te horen hoe hij daarmee omgaat.n

Afbeelding