Publiek geniet van Achtmaals trekkertrekspektakel

ACHTMAAL – Het trekkertrekseizoen is weer begonnen. Achtmaalse Pullers hield zondag weer haar jaarlijkse trekkertrekwedstrijd. Ook deze keer viel er het nodige te beleven.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Gezien het grote aantal deelnemers wordt deze zondagochtend om half tien al begonnen met wegen van de tractoren. Het zijn er bij elkaar 300, alle verschillend van fabrieksmerk en gewicht. De kolossen wegen van 2,5 tot 11 ton en slingeren grote kluiten zand de lucht in[CL1] . Ga dan ook nooit op je paasbest naar dit soort wedstrijden. Het evenement, dat zorgt voor een hoop gebulder en met inktzwarte rookwalmen de hemel verduistert, wordt gehouden op een perceel langs de Achtmaalseweg. De grond is eigendom van Karel Takx die voor de Pullers in eigen dorp veel betekent.

Organisatie

Strijd wordt geleverd op twee afzonderlijke banen, één bedoeld voor de Hyperslee, de ander voor de BIG Benz. De trekkers zijn onderverdeeld in diverse klassen. Het merendeel is ondergebracht in de Landbouwklasse. Daarnaast de Hypro, Mega en Agri-sport. De Achtmaalse Trekkertrek ligt bij de echte liefhebber van deze sport goed in de markt. Het bewijs daarvan is duidelijk: een massa volk is er ook dit keer op afgekomen. “Vergeleken met andere is de Trekkertrek Achtmaal een van de best georganiseerde trekkertrek-evenementen,” zegt Marnick Vermeiren uit Essen die met zijn elftonner deelneemt. Het is een internationaal treffen. Tussen de grote mensenmassa wordt de jongste bezoeker, slechts enkele maanden oud, te midden van al het kabaal door zijn moeder Kristel op borsthoogte meegedragen.

Grandioos

Het deze dagen schaars schijnende zonnetje verdwijnt bij momenten vanwege de uitstoot van inktzwarte rookpluimen. Wanneer andere voertuigen dan de trekker voor de hyproslee worden aangespannen, levert dit sensationele beelden op. En dat de traptractor race van de kinderen een lust is voor het oog is, voor met name opa en oma, laat zich eenvoudig verklaren. Het trekkertrekfestijn werd de avond ervoor met meer dan 1.200 feestgangers ingeluid. Een van de tappers achter de toog: “Ik blijf het antwoord op uw vraag hoeveel liter bier uit de kranen heeft gevloeid schuldig. Ik wil me niet schamen.” Hoe dan ook: de Achtmaalse Pullers, met maar liefst 150 vrijwilligers in touw, kijkt terug op een grandioos geslaagde Trekkertrek Achtmaal.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding