Nu al slijtageplekken, fietsstroken liggen er nog geen jaar

ACHTMAAL – Ze liggen er nog geen jaar: de rode fietsstroken langs de Nieuwmoerseweg en de Buntweg in Achtmaal. En nu al zijn er grote slijtageplekken te zien. Hoe kan dat?

In het voorjaar van 2021 zijn de fietsstroken aangebracht, en nu al zijn er op zeker vier plaatsen grote slijtageplekken te zien. Langs de Nieuwemoerseweg in Achtmaal. Én in de nieuwe stroken langs de Buntweg zijn al gaten te zien.

Verkeerde methode

De politieke partij Lokaal Perspectief (LP) in Zundert viel het op en trok aan de bel. Geert Aerts van die partij denkt dat bij de aanleg is gekozen voor een verkeerde methode. ,,Nadat de wegen zijn geasfalteerd, zijn de rode stroken handmatig aangebracht door middel van verlijming en coating die later is gewalst. Ze zijn als het ware op de wegen geplakt.”

Dat is geen enkel probleem voor paden waar alleen fietsers gebruik van maken, zegt Aerts. ,,Maar in dit geval rijdt zwaar landbouw- en vrachtverkeer met de wielen over de stroken. Die kunnen dat niet aan.”

Nu is er in Achtmaal een hoogtever­schil tussen fiets­strook en berm. Dat kan gevaarlijk zijn

Geert Aerts, Lokaal Perspectief

Reden voor LP om er schriftelijk vragen over te stellen aan het college. Want hoe zit het? Is er nog garantie? Wordt de aannemer gevraagd zijn werk over te doen? En is dit iets waar vanaf nu rekening mee gaan houden?

Toekomst

Want dat speelt ook, zegt Aerts. De gemeente Zundert is van plan om in heel het buitengebied een maximum snelheid in te voeren van 60 kilometer per uur. Deels wordt dat gerealiseerd door buitenwegen optisch te versmallen met fietsstroken. Precies zoals is gebeurd in Achtmaal.

Aerts: ,,Het is raadzaam dat wordt geleerd van wat is misgegaan en bij komende werkzaamheden op te letten dat fietsstroken waar straks ook zwaar verkeer over rijdt, helemaal van asfalt worden gemaakt en de rode strook er niet op wordt geplakt.”

Let dan ook meteen op de randen van de weg, zegt Aerts: ,,Nu is er in Achtmaal een hoogteverschil tussen fietsstrook en berm. Dat kan gevaarlijk zijn.”

Het college van burgemeester en wethouders in Zundert moet zich nog buigen over de vragen die pas net zijn verzonden.