Nog weinig enthousiasme over mogelijk windpark Achtmaal

ACHTMAAL – In gemeenschapshuis De Nachtegaal in Achtmaal vond woensdagavond de eerste informatiebijeenkomst plaats over de plannen voor een mogelijk windpark in Achtmaal. Hoewel de gemeente pas vanaf 2028 naar plannen voor een mogelijk windpark wil kijken, zijn initiatiefnemers Edelweiss Renewables en BayWa r.e. toch al voorzichtig begonnen met het maken van plannen en het informeren van bewoners.

De eerste plannen voor een windpark liggen er. In november 2023 was een eerste informatiebijeenkomst voor direct omwonenden. Dinsdag was de eerste bijeenkomst waar alle geïnteresseerden hun vragen mochten komen stellen.

Actiegroep

Initiatiefnemers merken dat er over het algemeen nog weinig enthousiasme heerst over de mogelijke plaatsing van een windpark in Achtmaal. Sterker nog, een groep inwoners heeft Stichting Achtmaal Windmolen Vrij opgericht; een groep die zich verzet tegen de plannen om een windmolenpark in Achtmaal te plaatsen. Toch heeft Roger Jansen van Edelweiss Renewables ook al wat positieve reacties ontvangen. “Er zijn ook mensen die zich afvragen waarom deze plannen er al niet veel eerder lagen en anderen die snappen dat we niet langer niets kunnen doen,” zegt hij doelend op de klimaatcrisis.

Onzeker

Of het windpark er ook echt zal gaan komen, is nog helemaal niet zeker. Daarvoor zijn er momenteel nog veel te veel variabelen waar het plan van afhankelijk is. Wel vinden de initiatiefnemers het belangrijk om de lokale bevolking zo goed mogelijk in te lichten en te luisteren naar eventuele zorgen die men misschien heeft. Op de website windparkachtmaal.nl is daarom nog meer informatie te vinden en kan er ook contact opgenomen worden met de initiatiefnemers.