Nieuwe Kinderraad van start in gemeente Zundert

ZUNDERT – In het Raadhuis van Zundert zijn woensdag de leden van de Kinderraad 2023-2024 geïnstalleerd. Een nieuwe raad van dertien kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Zundert, gaat komend schooljaar aan de slag met haar Top 6 Ideeënlijst. De nieuwe kinderburgemeester is Liv de Backer. 

Voordat de installatie van de nieuwe Kinderraad werd plaatsvond, werd eerst de ‘oude’ Kinderraad 2022-2023 onder toeziend oog van familie en andere genodigden feestelijk uitgezwaaid. Een deel van de ‘oude’ Kinderraad blijft echter actief. Dat is nieuw. De kinderraadsleden die vorig jaar in groep 7 zaten, mogen namelijk nog één jaar in de kinderraad blijven. De reden hiervan is dat op die manier de continuïteit van de activiteiten van de Kinderraad beter kunnen worden geborgd. Bovendien is het voor de kinderen heel fijn om twee jaar te hebben om hun ideeën uit te werken. “Net als bij grote mensen, is het begin altijd even wennen,” aldus burgemeester Joyce Vermue. “Daarnaast zijn de ideeën van de Kinderraad niet altijd binnen één schooljaar te realiseren. We gunnen het de kinderen om dat wel mee te maken, vandaar die langere raadsperiode.”

Kinderburgemeester

Tijdens het eerste Kinderraadbijeenkomst in september hebben de kinderen kunnen stemmen voor hun nieuwe kinderburgemeester die de rol van voorzitter van de Kinderraad vervult. Dat is altijd een leerling uit groep 8. Tijdens het voorzitterschap bespreekt de kinderburgemeester samen met burgemeester Joyce Vermue de agenda van de Kinderraad. Hiernaast bewaakt de kinderburgemeester de agenda van de raad en vergezelt hij of zij burgemeester Vermue verschi8llende keren naar evenementen. Liv de Backer heeft dit raadsjaar de eer om kinderburgemeester te zijn en kreeg van burgemeester Joyce Vermue de hierbij behorende ambtsketting uitgereikt. Liz is daarmee de opvolgster van Ties van Steen.

Top 6 Ideeënlijst

De nieuwe Kinderraad maakte woensdag meteen ook haar Top 6 Ideeënlijst bekend. De Kinderraad gaat dit raadsjaar aan de slag met natuurvervuiling en het tegengaan van zwerfafval, veiliger verkeer, het organiseren van een ontmoetingsdag voor inwoners van de gemeente Zundert, meer bewegen en beweegtoestellen, een wedstrijd om mensen te helpen en het houden van een speciale dag voor nieuwe inwoners van de gemeente Zundert.

Op de foto op de bovenste rij v.l.n.r. Niene Vriends (roze shirt, Jozefschool Wernhout), Liv van Hassel (lichtblauwe trui, Jozefschool Wernhout), Lone de Beer (wit bloesje, Sint Bavoschool Rijsbergen) en burgemeester Jooyce Vermue. Op de middelste rij v.l.n.r. oud-kinderburgemeester Ties van Steen (zwart bloesje, Sint Antoniusschool Klein Zundert), Teun van ’t Hooft (blauw jasje, Sint Bavoschool Rijsbergen), Resie van Hees (zwartwit jurkje Zonnebloem Zundert) en Niene Stolk (onder burgemeester, Sint Antoniusschool Klein Zundert), Op de onderste rij v.l.n.r. Joselijn Aarts (wit shirt, Zonnebloem Zundert), Nienke Ijkema (onder Joselijn, turquoise shirt, Zonnebloem Zundert), kinderburgemeester Liv de Backer (groen jasje, Wegwijzer Achtmaal), Mahmoud Nasif (bruin shirt, Sint Bavoschool Rijsbergen), Sofiia Butovych (zwart witjurkje, Jozefschool Wernhout) en Sara Kokken (spijkerjurkje, Zonnebloem Zundert).