Nacht van Achtmaal wordt dit jaar virtueel gereden

ACHTMAAL – De Nacht van Achtmaal gaat door, al gebeurt dat dit jaar op een bijzondere manier. De Nederlandse rallytop neemt het op 11 juli namelijk tegen elkaar op in een virtuele Nacht van Achtmaal. 

Voor de eerste keer sinds de introductie van de ‘Nacht van Achtmaal’ in 1987 rijden er geen rallywagens over de klassementsproeven van de GTC Rally. De Stichting Autosport Zuid-West Brabant heeft de mogelijkheden bekeken om de wedstrijd uit te stellen naar een latere datum, maar om diverse redenen werd uiteindelijk besloten niet voor dat scenario te kiezen.


Geen uitstel
“We hadden een mogelijke datum gevonden in september, maar de wedstrijd zou voor geen enkel kampioenschap tellen, aangezien de KNAF al heel vroeg en zonder overleg besliste om het Nederlands kampioenschap te schrappen”, meldt John Elst, voorzitter van de Stichting Autosport Zuid-West Brabant. “Hoeveel rijders zouden we aan de start krijgen in die context? Bovendien is de autosportkalender in het najaar al overvol, ook in België, zodat het moeilijk zou zijn om voldoende officials en medewerkers te vinden om ons evenement te kunnen organiseren. En het blijft de vraag hoe de coronacrisis tegen die tijd geëvolueerd is en welke maatregelen we zouden moeten nemen. Kortom, we hebben beslist om ons te concentreren op een topeditie van de GTC Rally in 2021.”

Terugblik
Hij is ervan overtuigd dat de GTC Rally ook deze zomer van zich zal doen spreken. John Elst: “Alle omwonenden in de regio, goed voor 92,000 gezinnen, zullen enkele dagen voor het weekend waarop de GTC Rally verreden had moeten worden een mooie rallykrant gratis in de bus krijgen. Daarin blikken we in woord en beeld terug op de schitterende historie van de ‘Nacht van Achtmaal’, 35 jaar vol adrenaline en passie”.

Simulator
Op zaterdag 11 juli wordt de ‘Nacht van Achtmaal’ bovendien op speciale wijze toch gereden. In het rallycafé bij Café Den Thuur in Achtmaal neemt de Nederlandse rallytop het dan tegen elkaar en rijden de coureurs via twee professionele simulatoren twee klassementsproeven van de ‘Nacht van Achtmaal’. “We gaan echt een virtuele Nacht van Achtmaal rijden,” gaat John Elst verder. “We zullen twee klassementsproeven, echt elke bocht, elke hobbel, elk huisje, elke verlichtingspaal van de proeven in Achtmaal, volledig digitaal laten ontwikkelen voor die simulator, zodat de rijders onze wedstrijd rijden. We gebruiken dus geen bestaande game en zeker ook geen gewone gameconsole, maar professionele simulatoren.” De namen van de rijders worden de komende weken bekendgemaakt. Ze krijgen volgens John Elst zeker voldoende tijd om de proeven te verkennen en te wennen aan hun virtuele rallywagen, want de finale in het donker belooft erg lastig te worden.

Live

De actie is voor de fans straks live online te volgen via Facebook en Youtube, met commentaar bij de beelden, reacties en interviews van de rijders. Surf voor meer informatie naar www.gtcrally.eu.