Kruisboogvereniging Nooit Gedacht bestaat 125 jaar: ‘Het gaat van generatie op generatie’

ACHTMAAL – Het gebeurt niet vaak meer dat een vereniging de 125 jaar aantikt. Kruisboogvereniging Nooit Gedacht is dan ook een van de oudste in hun soort van Nederland. Jos Willemsen was 25 jaar bestuurslid en, met een tussenpoos van 4 jaar, nu 8 jaar kringvoorzitter. Frans Delcroix is al 48 jaar lid van de vereniging.

Jos Willemsen is momenteel kringvoorzitter, dat is de overkoepeling van de 9 kruisboogverenigingen van de gemeente Zundert. Frans Delcroix is 48 jaar lid bij Nooit Gedacht. Beiden hebben dus flink wat tijd gespendeerd bij de vereniging en dan ook het geheim van het 125-jarig bestaan. “We hebben een hele hechte vereniging, iedereen kent elkaar. Als iemand ziek is, dan weet iedereen dat en zijn we er voor elkaar,” legt Jos uit. Frans vult aan: “Er zijn ook families die al generatie op generatie, van vader op zoon, bij de club zitten. Zo ook mijn familie. Mijn opa, vader en vier ooms hebben hier allemaal geschoten.”

Hoogte- en dieptepunten

Een vereniging die zolang bestaat heeft natuurlijk het een en ander meegemaakt. Doordat het in 1896 is opgericht heeft het beiden wereldoorlogen met succes doorstaan, maar ook het meest recente dieptepunt: de coronapandemie. “Corona was echt een dieptepunt voor ons. We hebben bijna geen wedstrijden kunnen schieten, eigenlijk alleen trainingen,” vertelt Jos. Desondanks is het aantal leden door de jaren heen vrij gelijk gebleven. “We zijn in 1896 gestart met 32 leden en hebben nu 35 actieve leden. Het is weleens meer geweest,” geeft Jos toe. “Bij het 100-jarig bestaan hadden we bijvoorbeeld 42 leden. Het heeft ook te maken met stervenden, want het zijn toch vaak wat oudere leden.” Ook hebben ze twee keer een lid verloren door een fataal auto-ongeluk. “Ja, dat zijn wel echt de dieptepunten,” vindt Jos. Er mag dan ook zeker wat jeugd bij volgens hem.

Ook zijn er mooie momenten waar Jos maar al te graag op terugkijkt. “We zijn eigenlijk altijd wel als favoriet benoemd bij het NK, ook als we het uiteindelijk niet haalden.” Maar het echte hoogtepunt komt als de vereniging 100 jaar bestaat. “Toen mochten we zelf het NK organiseren, daar komt best wel iets bij kijken, maar dat is gelukkig allemaal goed gegaan,” vertelt hij trots.

Rijke geschiedenis

Met een zolang bestaan komt ook een rijke geschiedenis kijken. De koning van Nooit Gedacht van dit jaar, Frans Delcroix, is al 48 jaar lang lid van de vereniging en heeft wel het een en ander meegemaakt. “Ik heb weleens vroeger gehad dat er iemand per ongeluk in de verkeerde bak schiet of dat er twee keer in de roos werd geschoten,” lacht hij. “Er is wel veel veranderd door de jaren heen.”

Meneer van de Wal woonde in een herenhuis op het landgoed en had speciaal voor de vereniging een beker gesponsord. “Hij had gezegd: ‘organiseer een leuke wedstrijd en schiet voor deze beker.’” Alle verenigingen schieten aan het eind van het seizoen voor deze beker. “Voor ons was dat destijds, en nog steeds, een streven om te winnen. Die beker was voor ons gesponsord zeg maar,” vertelt Frans. De wedstrijd wordt nu nog steeds gehouden en onderling genoemd als de mooiste wedstrijd om te winnen. Maar wat maakt kruisboogvereniging Nooit Gedacht nou zo speciaal? “De baan zelf is geheel van de vereniging zelf. Wij zijn eigenlijk de enige vereniging in de omgeving die over een eigen baan beschikt. Dat maakt ons uniek,” glundert Frans.

n