Koningsdag Achtmaal extra feestelijk

ACHTMAAL- Een viertal dames heeft tien jaar geleden het voortouw genomen om de stichting ‘8x gaat voor Oranje’ op te richten. Mirelle van de Riet was één van die dames en zij praat nog steeds de Koningsdag aan elkaar. Inmiddels is het organisatiestokje in handen van de volgende dames: Anke Koeken, Marianne Godrie, Vivian Tax, Jella Oostvogels, Mirjan Diktus, Jella Oostvogels, Karin van Pelt en Monique Frijters.

DOOR SASKIA ROKS

Het Achtmaals Oranjecomité bestaat tien jaar en ter ere daarvan zal er op Koningsdag een speciale steen onthuld worden op het bekende Gouden Pleintje bij de MFA. Dat is wel bijzonder, legt Karin uit. “Je moet het zien als een soort ‘wall of fame’. Het toneel en de fanfare zullen overigens ook een steen mogen onthullen. En de burgemeester komt er speciaal voor terug!”

Extra feestelijk
Wie een jubileum heeft, trakteert! Het Oranjecomité viert haar feestje met gebakjes voor alle bezoekers. Iedereen is welkom en de activiteiten voor de kinderen zijn zoals gewoonlijk geheel gratis. Extra feestelijk dit jaar is dat ‘8x got talent’ verzorgd zal worden door Kidz-dj. Triple-S gaat met alle groepen dansen en ten slotte is er een (milieuvriendelijke) ballonoplating voorafgaand aan de tegellegging.
Er lag een goede basis toen wij de organisatie overnamen, legt Karin uit. Er zijn enkele vaste onderdelen in het programma die ongewijzigd blijven zoals de versierde fietsenoptocht voor de kinderen en de spelletjes. “We brengen natuurlijk wel ieder jaar enkele nieuwe spellen in en we proberen in te spelen op de actualiteit zoals vorig jaar met de vijftigste verjaardag van de koning. Verder moet er een hoop geregeld worden. Zo moet je bijvoorbeeld op tijd de aanvraag doen om de straat af te sluiten. Hoe dat soort dingen werken, hoefden wij allemaal niet zelf uit te zoeken.”
Dit jaar hebben we een leeuwenpak aan kunnen schaffen. Daarmee zijn we naar de basisschool geweest om onze activiteiten te promoten. Koningsdag staat in Achtmaal immers vooral in het teken van de kinderen. Vorig jaar hebben we maar liefst 130 spelkaarten uitgegeven, vertelt Vivian trots.
Met lekker weer is er een grote zandbak, er staan luchtkussens en een stormbaan en tijdens een ritje in de huifkar kunnen ze even uit blazen. Ten slotte worden de kinderen ook nog getrakteerd op een broodje worst!

Dank
Het Oranjecomité start in januari met een eerste bijeenkomst. “Vervolgens trekken we er op uit met de auto en de fiets om sponsors te werven.” Bijna alle bedrijven doen mee, vertelt Karin. “Ongelooflijk! En dit jaar hadden we enkele sponsoren die spontaan een extra duit in het zakje deden vanwege ons jubileumjaar. Ook zijn we onze vrijwilligers erg dankbaar. Het begint met de ochtendploeg die voornamelijk uit vaders bestaat. Zij bouwen de boel op. Verder zijn er moeders, oma’s en kinderen uit de hogere groepen die meehelpen bij de spelletjes. Met ieders hulp is het mogelijk om er steeds weer een mooie en gezellige dag van te maken.”

Programma 27 april
10.45 verzamelen
11.00 opening met versierde fietsenoptocht
12.30 8x got talent met KIDZ-DZ
13.00 optreden Triple-S
17.30 ballonoplating en tegellegging bij MFA
’s avonds: DJ’s van Radio Valencia