Kinderraad Zundert haalt met regenboogzebrapad eerste succes binnen

ZUNDERT – Nog maar koud een maand in functie heeft de Kinderraad van Zundert het eerste tastbare succes al binnen. Het zebrapad voor de Zonnebloem in de Professor Manderslaan is omgezet naar een regenboogzebrapad. Dinsdagmiddag werd de oversteek feestelijk in gebruik genomen door burgemeester Joyce Vermue en de leden van de Kinderraad.

De 11-jarige Mees Frijters van de raad nam de honneurs waar. Het was immers zijn idee geweest om in Zundert een regenboogzebra aan te leggen. Hij droeg dus de ambtsketen van de Kinderraad, terwijl Vermue de volwassen versie om had. Ze waren echter op nog een onderdeel gelijk: ,,We willen een geheimpje onthullen’’, zei Vermue, waarop zij en Mees hun broekspijpen omrolden. Beiden droegen regenboogsokken.

Een speech voor de nieuwe oversteek had Mees ook voorbereid. ,,Ik kwam op het idee omdat we niet zoveel tekenen van gelijkheid hadden in Zundert. Dus heb ik dat opgezocht en ik kwam uit op het zebrapad”, begon de jongen zijn toespraak. De oversteekplaats is heel wat meer dan een verzameling vrolijke kleurtjes, maakt Mees duidelijk: ,,De boodschap is: iedereen mag zichzelf zijn en iedereen is hier gelijk. De regenboog staat voor gelijkheid.’’

‘Allemaal gelijk en bijzonder’

Met burgemeester Vermue onthulde hij het verkeersbord voor het zebrapad: een zebra in regenboogkleuren, met daaromheen een vijfhoek. Die staat voor alle vijf de Zundertse kernen. Boven de vijfhoek staat ‘We zijn allemaal gelijk en bijzonder’. Uiteraard droeg de raad het ontwerp voor het bord zelf aan.

Vermue is erg gelukkig met het regenboogpad. ,,Ik ben er heel trots op dat de Kinderraad met zoiets komt’’, zei ze. ,,En ik hoop dat veel inwoners deze sokken kopen, want ik weet dat ze gelijkheid een warm hart toedragen. Op de vraag of de vier andere kernen in de toekomst ook een regenboogzebrapad krijgen, zei ze: ,,De Kinderraad vindt het sowieso belangrijk dat dit soort paden bij de scholen komen. Laten we eerst eens zien hoe Zundert dit omarmt.’’

Kindermuseum

De Kinderraad is alweer bezig met het volgende plan: een Kindermuseum. De voortekenen zijn gunstig. Er zijn maar weinig politieke organen die in ruim een maand een wapenfeit kunnen overleggen.