Jubilarissen in het zonnetje bij St. Martinus

ACHTMAAL – Bij muziekvereniging St. Martinus in Achtmaal zijn zaterdag twee mensen gehuldigd. Jacqueline Kouwenhoven vanwege 50-jarig lidmaatschap van muziekverenigingen en Robert Jorissen omdat hij 25 jaar lid is van St. Martinus.

Jacqueline Kouwenhoven zat 37 jaar bij Fanfarekorps Excelsior in Noordwijk en de laatste dertien jaar bij St. Martinus. Nadat ze met haar man Wilfred, die ook muzikant was, in Zundert was komen wonen gingen ze op zoek naar een muziekvereniging in de regio. Al snel kwamen ze bij St. Martinus uit, waar ze als twee ervaren muzikanten van harte welkom waren.

Bestuur

Wat de mensen van St. Martinus toen nog niet wisten was dat ze tevens een paar gedreven verenigingsmensen hadden binnengehaald. Jacqueline was amper een jaar lid en ze zat al in het bestuur, om nog geen jaar later het secretariaat voor haar rekening te nemen. Ook Wilfred haar man en maatje stond altijd klaar voor de vereniging en heeft ook nog een tijdje bestuurlijke taken uitgevoerd. Helaas moest Jacqueline veel te vroeg afscheid nemen van Wilfred. Het was voor haar daarna geen makkelijke tijd, maar ze heeft zich er kranig doorheen geslagen. Ondertussen is ze verhuisd naar Etten-Leur, maar is ze St. Martinus trouw gebleven. Naast het musiceren en besturen presenteert ze ook en is vaak te horen als de uit te voeren nummers worden aangekondigd. Ze doet dit professioneel en met een prettige stem. En niet alleen bij St. Martinus, ook heeft ze dat jaren bij het Onderling Muziek Toernooi (OMT) van de gemeente Zundert gedaan. Naast al deze taken is ze ook van de partij ten tijde van de acties die een vereniging als deze financieel ondersteunen.

Trommel

Robert Jorissen werd zaterdag gehuldigd voor zijn 25-jarig lidmaatschap bij St. Martinus. Op 7-jarige leeftijd deed hij mee aan een ledenwervingsactie op de basisschool, en maakte daar eigenhandig een trommel van een lege wasmiddelenton. Het was toen 1994 en later kreeg hij zijn eerste theorielessen van Marian Boden, dit was het begin van zijn muziekcarrière. Na de theoretische basiskennis begon hij op de bugel bij Ad Boden en al snel zat hij op les bij Gerard Jordans, de toenmalige dirigent en muziekdocent bij de muziekvereniging.

Voorzitter

Deze lessen gingen niet altijd van een leien dakje, wat in die tijd wel meer voorkwam bij puberende jongeren. Vaak is er een ouder/leraar gesprek gevoerd om de verhouding leraar/leerling weer op de rails te zetten, maar dan ging Robert er ook weer voor. Hij schopte het uiteindelijk tot niveau C. Wat vanaf het begin duidelijk was, is dat Robert een verenigingsman was en hij groeide uit tot een van de beste muzikanten en een gedreven bestuurder. Want in 2007 kwam hij als 20-jarige jonge vent in het bestuur en afgelopen voorjaar werd hij op 33-jarige leeftijd voorzitter van St. Martinus. Iets waar de hele vereniging blij mee was gezien het feit dat hij met 100 procent van de stemmen werd gekozen. Voordat het zover was heeft Robert een goede bestuurlijke opleiding gehad en heeft hij deel uitgemaakt van de organisatie jeugduitjes, teerfeest, ondersteuning in secretariaat, zitting in de stichting Luid en Duidelijk en actief in het Sinterklaascomité. Momenteel bespeelt hij de eerste trompet.