In startblokken voor Kwekerijenloop Zundert

ZUNDERT – Wandelaars en hardlopers kunnen komende zondag weer genieten van de Kwekerijenloop over en langs kwekerijen in de omgeving. Althans: ervan uitgaande dat versoepelingen van de coronamaatregelen hiertoe ruimte bieden. Dat moet dinsdagavond tijdens de persconferentie van de landelijke overheid duidelijk worden. De organisatie is er in ieder geval helemaal klaar voor, meldt woordvoerder Jac van Nispen.

Laatstgenoemde is voorzitter van de Stichting Van GoghLoop Zundert, samen met Treeport Zundert, en de West Brabantse Triathlon Vereniging (WBTV) verantwoordelijk voor de organisatie van het jaarlijkse evenement. Vorig jaar behoorde een ‘gewone’ Kwekerijenloop vanwege de toen geldende coronamaatregelen niet tot de mogelijkheden. De organisatie was echter niet voor één gat te vangen en kwam toen met een zogeheten YouTube-versie van de Kwekerijenloop. Hierbij kon via een link een live-uitzending worden gevolgd waarbij soort fotocompilatie en videobeelden werden vertoond. Via een slide show konden kijkers op die manier de vier voorgaande edities van de Kwekerijenloop toch een beetje beleven. Hiernaast passeerden typische kwekerijfoto’s de revue, met vanuit Treeport productfoto’s en foto’s van werkzaamheden. Verder werd de promotiefilm ‘Groen zeker doen’ vertoond, bedoeld om jongeren te interesseren voor een loopbaan in de boomkwekerijsector.

Knoop doorgehakt

Er gaat zogezegd echter niets boven ‘the real thing’, en dus is er achter de schermen het nodige werk verzet om dit jaar toch weer met een ‘echte’ Kwekerijenloop voor de dag te kunnen komen. “Vanaf november al zijn we hiertoe als organisatie bij elkaar gekomen,” vertelt Jac van Nispen. “Ons standpunt was: ‘We gaan het evenement gewoon opzetten’, ook al kost het misschien wat extra tijd. De route lag al voor tweederde klaar. Die hebben we, na de wensen van de kwekers te hebben geïnventariseerd, verder uitgebreid. Hierbij is onder meer gekozen voor ’t Gouwe Pleintje in Achtmaal als startpunt, tegenover café De Toekomst. Het voorbije weekend hebben we de knoop doorgehakt en besloten om door te zetten. Als de coronamaatregelen het toelaten, is er komende zondag weer een ‘ouderwetse’ Kwekerijenloop. We gaan er stiekem vanuit dat er ook ruimte en vrijheid zal zijn om de Kwekerijenloop te kunnen houden. “

Tijdsblokken

Zelf zal de organisatie niets aan het toeval overlaten, zo maakt Jac van Nispen duidelijk. “We werken bijvoorbeeld in tijdsblokken. Dat betekent dat er telkens hoogstens twee of drie personen tegelijkertijd van start gaan. Elke tien minuten kunnen er telkens maximaal zestig deelnemers vertrekken. Die worden, met voldoende ruimte tussen elkaar, in twee verschillende rijen van dertig opgesteld. Dat geeft onze vrijwilligers alle tijd om de deelnamebewijzen en de QR-codes te checken. We willen wat dat betreft alles afdekken. Het evenement moet veilig plaatsvinden. Dat is, zeker in de buitenlucht, volgens mij ook heel goed mogelijk.”

Lustrumeditie

De eerste editie van de Kwekerijenloop werd gehouden in Klein Zundert, de tweede keer werd de Kwekerijenloop gehouden in de hoek van Stuivezand, de derde keer vanuit Café van T in Wernhout, de vierde keer vanuit Café Neefs in Zundert en nu is – bij groen licht – dus Achtmaal het startpunt van de vijfde editie van de Kwekerijenloop. Het maakt dat er kan worden gesproken van een lustrumeditie. Jac van Nispen verwacht echter niet dat er, net als de laatste keer, zo’n 1.700 deelnemers zullen meedoen. “We hebben ‘last minut’ besloten om de Kwekerijenloop te laten doorgaan. Ik zal heel blij zijn als we straks zo’n 300 tot 400 deelnemers mogen begroeten.”

De Kwekerijenloop vindt plaats op zondag 30 januari 2022 en kent een vrije start tussen 09.00 uur en 12.00 uur. De afstanden zijn 8 km en 12 km. Surf voor meer informatie naar www.vangoghloopzundert.nl/kwekerijenloop/