Huiskamer Achtmaal is al tien jaar een begrip

ACHTMAAL – De Huiskamer van Achtmaal bestond afgelopen week precies tien jaar. Het initiatief werd een decennium geleden opgestart door stichting Zorg en Welzijn en Avoord, met het idee om eenzame ouderen een gezellig dagje buitenshuis te geven. Een groep vrijwilligers moest het allemaal waar gaan maken en dat is gelukt.

Annie van Oijen en Josephina Vermeiren zijn er al vanaf het begin bij. Met een handjevol vrijwilligers en deelnemers begonnen ze tien jaar geleden met het begeleiden van een paar ouderen op de vrijdagmiddag. Inmiddels zijn ze met zo’n tien vrijwilligers en zestien deelnemers. “We beginnen altijd om half elf ‘s ochtends,” vertelt Annie. “De ouderen worden opgehaald met een busje en worden dan bij ons hier in De Nachtegaal afgezet. We beginnen dan met koffie en kletsen een beetje bij. Daarna beginnen we met het programma. Soms knutselen we iets, soms kijken we een oude film of kijken we wat foto’s.”

Van bloemstukjes tot breien

Inmiddels is zorgaanbieder Avoord, die eerst de activiteitenprogramma’s maakte, afgehaakt en maken de dames zelf het activiteitenprogramma. “We doen twee keer per maand echt iets actiefs, zoals dus knutselen. De andere twee keer kijken we dus bijvoorbeeld een film of doen we een spelletje,” vertelt Josephina. “In de middag lunchen we altijd samen. Onze ouderen hebben allemaal een eigen placemat met foto’s van zichzelf en hun familie erop. Die placemats leggen we dan verspreid over de tafels. Onze ouderen gaan namelijk altijd naast dezelfde mensen zitten en om ervoor te zorgen dat ze toch eens met anderen praten, husselen we de placemats en zitten ze tijdens de lunch dus altijd ergens anders.” De club die iedere middag op vrijdag langskomt bestaat uit zestien dames met een gemiddelde leeftijd van rond de 85 jaar. De activiteiten die op zo’n middag worden gedaan, worden dan ook op de leeftijd aangepast. “Zo zijn we nu bezig met het breien van een sneeuwpopje voor in de kerstboom,” vertelt Annie. “Vóór al dat coronagedoe kwam ook eens per maand de buurtsportcoach langs. Die deed dan wat bewegingsoefeningen met ze. Nu kan dat even een tijdje niet meer. We doen wel regelmatig geheugenspelletjes.”

De leukste dag van de week

De deelnemers van de Huiskamer zijn iedere week razend enthousiast, vertellen Annie en Josephina met zelf net zoveel enthousiasme. “Door corona hebben we wel vier maanden stil gelegen en we kregen constant berichtjes van mensen dat ze het zo misten,” vertelt Josephina. “Ze houden de vrijdag ook echt vrij voor ons, ze missen bijna nooit een dag,” vult Annie daarop met een glimlach aan. Vooral de gezamenlijke lunch blijkt een hoogtepunt te zijn. “Steeds alleen aan tafel zitten, is best eenzaam,” vertelt Josephina. Zelf vinden de twee dames het ook hartstikke leuk. “Anders waren we er allang mee gestopt,” lachen ze. “Het is dan ook heel dankbaar werk,” verklaart Annie. “Je krijgt altijd bedankjes. Ook van de familie. Als je met hen praat, dan zeggen ze: ze vindt het toch zo leuk bij jullie, en, ze kijkt er echt iedere week naar uit. Dat doet echt wel goed.” Josephina vult aan: “Nu mag het even niet, maar als onze dames dan aan het eind van de dag weg gaan, pakken ze ook echt even je hand. Bedankt hè, zeggen ze dan. Daar doe je het allemaal voor.”