Herinneringsboom voor socialiste Henriette Roland Holst bij Angorahoeve

ACHTMAAL – Ter afsluiting van de viering van het 150e geboortejaar van socialiste en dichteres Henriette Roland Holst, heeft wethouder Twan Zopfi deze maand een herinneringsboom geplant bij de Angorahoeve op de Oude Buisse Heide. Hij werd hierbij geholpen door zijn kinderen, Natuurmonumenten en Stichting Cultuur Landgoederen Zundert. De herinneringsboom is een winterlinde en is geschonken door Vereniging Treeport uit Zundert.

Henriette Roland Holst werd op 24 december in Noordwijk geboren. In 1900 erft zij het landgoed De Oude Buisse Heide van haar moeder. Zij bracht er vele zomers door en samen  met haar man Richard Roland Holst ontving zij hier beroemde kunstenaars, schrijvers en politici. In de Angorahoeve heeft zij o.a. haar autobiografie geschreven en een belangrijk deel van haar poëtisch oeuvre. In 1945 heeft zij het landgoed overgedragen aan Natuurmonumenten.

Stichting Cultuur Landgoederen heeft afgelopen jaar, met medewerking van Natuurmonumenten, tal van culturele activiteiten georganiseerd ter gelegenheid van het 150e geboortejaar van Roland Holst. Met de Oude Buisse Heide als middelpunt kon het publiek genieten van een uitgebreid cultureel, historische, literair en muzikaal programma. In december nog bracht Feest der Poëzie op uitnodiging van Cultuur Landgoederen de voorstelling ‘De Zachte Krachten’ in CultuurCentrum Zundert. De voorstelling draait om het leven van Henriette Roland Holst.