Handige haken om zwerfafval in Zundert te verminderen

Inwoners van de gemeente Zundert kunnen vanaf vandaag een handige haak aanvragen. Deze haak kunnen ze bevestigen aan een lantaarnpaal in hun buurt: omwonenden kunnen hier hun Plastic-Heroeszakken aan ophangen. Zo dragen inwoners hun steentje bij aan het verminderen van zwerfafval.


Ideaal hulpmiddel

Zwerfafval heeft de aandacht binnen onze gemeente”, trapt wethouder Duurzaamheid, Milieu en Afval, Johan de Beer, af. “De handige haken zijn een ideaal hulpmiddel om dit probleem te verkleinen. Door het ophangen van de Plastic-Heroeszakken, kunnen deze niet meer wegwaaien én wordt het voor honden en katten lastig om nog bij de zak te komen. Bovendien is de kans kleiner dat er afval uit de zak waait”, aldus De Beer.
 

Ondersteunt door buurtgenoten

Eén belangrijke voorwaarde voor het aanvragen van een handige haak, is dat buurtgenoten de aanvraag ondersteunen. Het aanvraagformulier moet – ten minste – worden ondertekend door de bewoner die het dichtst bij de beoogde lantaarnpaal woont. “Een bewuste keuze”, vervolgt wethouder De Beer. “Op deze manier weten wij als gemeente zeker dat de belangrijkste belanghebbende instemt met de plaatsing van een haak. En niet dat deze ongewenst bij iemand ‘voor de deur’ komt te hangen”, sluit hij af.


Aanvragen

Het aanvraagformulier is te vinden op de website van de gemeente Zundert: www.zundert.nl/handige-haken. De gemeentelijke Servicedienst neemt, als de locatie voor de haak is goedgekeurd, contact op met de aanvrager.