Half Achtmaal ‘met elkaar’ aan de barbecue: ‘Het gaat om saamhorigheid’

ACHTMAAL – Maar liefst de helft van alle inwoners van Achtmaal nam zondag deel aan de dorpsbarbecue. Het was de derde keer dat de jonge traditie plaatsvond, nadat de editie van vorig jaar door corona werd overgeslagen. Tot verdriet van het dorp, want het is een fenomeen waar Achtmaal intussen reikhalzend naar uitkijkt.

,Dit jaar keken we naar een manier waarop we wél iets konden organiseren, na de teleurstelling van vorig jaar’’, zegt voorzitter Lee-Roy van de DorpsBBQ. Hij staat in een grote tent achter café Den Thuur, waar de dorpelingen hun bestelde pakketten kunnen afhalen.

Het gaat om de saamhorig­heid in Achtmaal, daarmee is het allemaal begonnen.

Christ-Jan van Bedaf

Binnen verzorgt een team vrijwilligers een livestream van het evenement, zodat iedereen toch ‘met elkaar’ aan de saté en de hamburger zit. ,,Het gaat om de saamhorigheid in Achtmaal, daarmee is het allemaal begonnen’’, zegt Christ-Jan van Bedaf. De eigenaar van de plaatselijke Coop supermarkt stond vier jaar geleden aan de wieg van het evenement.

Vleespakketten tegen kostprijs

Van Bedaf levert de vleespakketten aan de deelnemers. ,,Tegen kostprijs. De rest van de inhoud; stokbrood, salade, twee bakjes pasta, komt van de plaatselijke horeca. Ook voor een nette prijs. De opbrengst van deze dag gaat naar het buurtschap voor het corso.’’ ,,En voor eventuele andere dingen die we in Achtmaal willen opzetten’’, vult Lee-Roy aan.

De deelnemers waren 15 euro per persoon kwijt. Hij had geen idee waarop hij moest rekenen toen hij deze DorpsBBQ organiseerde. ,,Ja, waar denk je aan? 200, 250 pakketten? Dat zijn er dus zo’n 600. De helft van het dorp doet mee. Met 16 vrijwilligers zijn we anderhalve dag bezig geweest om alles in te pakken.’’

Misschien is het belangrijkste deel van de inhoud van het pakket een brief voor de deelnemers. Met een uitnodiging, voor 5 juni 2022. Dan is er weer een échte Achtmaalse DorpsBBQ.