Groot rikconcours Achtmaal 2021

ACHTMAAL – Steevast ieder jaar wordt er in januari in zaal De Toekomst een Groot Rikconcours gehouden; op de vier zondagavonden komen bijna 80 kaartspelers ter plaatste om te rikken en om natuurlijk daarbij in klassementsvorm tegen elkaar op te nemen, met zowel sportieve als sociale motieven.

Voorheen werd dit concours georganiseerd door KPJ Achtmaal, maar toen deze vereniging werd stopgezet zijn een aantal fanatiekelingen ermee doorgegaan, puur om het feit dat een schitterend en degelijk toernooi niet zomaar aan de kant kon worden gezet. Daarbij was er natuurlijk ook sprake van een jaarlijks terugkerende schare deelnemers die nog te veel lol beleefde aan de vier avonden rikken op hoog niveau of in Achtmaal lekker bij kwamen buurten met de vrienden en kennissen. Voorheen werd de opbrengst van het concours nog door de organiserende KPJ gebruikt om de kas te spekken, de laatste jaren werden de (niet geringe) opbrengsten gebruikt ten bate van bijv. Stichting Opkikker en Het Warm Hart bij De Willaert.

Nu, voor het eerst in ruim 40 jaar, zal het concours in januari 2021 door de corona-perikelen helaas geen doorgang kunnen vinden, wat natuurlijk erg spijtig is. “Het was eigenlijk al vrij snel duidelijk dat er rekening moest worden gehouden met het afblazen van de komende editie” aldus Alex Adriaensen namens het organiserend comité. “Al in september moest men rekening gaan houden met een zogenaamde tweede golf met alle restricties die daarbij horen. Tel daar bij op dat we met ons concours jaarlijks te maken hebben met een grote groep mensen, overwegend in hun derde leeftijd, die uit alle windstreken vandaan komen en die we dan met vieren aan tafeltje zetten om fanatiek te gaan zitten kaarten. Jaarlijks een feest om dat te kunnen aanschouwen, maar in deze tijd totaal ondenkbaar. Hopelijk gaan de positieve ontwikkelingen snel genoeg om eind volgend jaar weer de voorbereidingen te kunnen starten voor het concours in 2022, want tegen die tijd zijn wij waarschijnlijk niet meer te houden!”