Dorpsfeest Achtmaal terug van weggeweest

ACHTMAAL – Het traditionele Dorpsfeest Achtmaal, afgelopen zondag in het hart van het dorp, klonk weer als een klok. “Het feest is een vaste traditie geworden en niet meer in Achtmaal weg te denken,” aldus Elly Schrauwen, voorzitter Stichting Dorpsfeest Achtmaal.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Op de meeste plaatsen konden evenementen wegens de coronapandemie twee jaren achtereen niet doorgaan. Ook Achtmaal geconfronteerd werd hiermee geconfronteerd, want twee keer moest noodgedwongen een streep worden gezet door het Dorpsfeest Achtmaal. Dit jaar kon het feest echter gewoon weer doorgaan. “Zo’n evenement als dit is bevorderlijk voor de saamhorigheid in ons dorp,” Elly Schrauwen, voorzitter Stichting Dorpsfeest Achtmaal. “Voor ons als comité dan ook alle reden om het terug op te pakken. Het Dorpsfeest Achtmaal is een vaste traditie geworden en niet meer in Achtmaal weg te denken.”

Attracties

De voorzitter vormt samen met nog vier andere dames uit het dorp het bestuur van de stichting. Het vijftal staat bij een berg zand die in de Dorpstraat is gekieperd om er kinderen heerlijk in te kunnen laten ravotten Maar er zijn meer attracties waar het grut zich kan uitleven, zoals een draaimolen en de Sweep Super. Van de laatste kan de jeugd niet genoeg krijgen. Het Dprpsfeest Achtmaal biedt eveneens ruimte aan een vijftiental marktkramen, zowel links als rechts van de straat gepositioneerd. Verder zijn er nog enkele optredens in het hartje van de Gouwe Stad. Op de terrassen is geen stoel onbezet. Wat dat betreft boft de horeca ontzettend met het zonnige weer. Het zorgt ervoor dat menig pilske uit de tap of de fles wordt gedronken. De helft van de door de kastelein ingeslagen voorraad is halverwege de middag mogelijk al soldaat gemaakt.

Expositie

In dorpshuis De Nachtegaal is de gebruikelijk expositie van foto’s, welke telkens opnieuw druk wordt bezocht. Met de wijsvinger wordt elkaar duidelijk gemaakt wie uit het dorp er op de foto staat afgebeeld, wat de prent voorstelt en waar die is gemaakt. Weer terug buiten snorren bromfietsers die meedoen aan de ABC-rit voorbij, in totaal 165 deelnemers. Er is vanuit Achtmaal een 70 kilometer lange tocht uitgezet die loopt langs Wernhout, Zundert, Meer, Minderhout, Hoogstraten, Brecht, Wuustwezel, Gooreind, Achterbroek en Nieuwmoer, om vervolgens weer te eindigen in Achtmaal.

Ideeën

De organisatie is best content over de belangstelling voor het Dorpsfeest Achtmaal, al had het bezoekersaantal volgens haar wel wat hoger mogen zijn. “Het moet echter allemaal weer wat groeien na de coronapandemie. Voor komend jaar zijn reeds nieuwe ideeën aangedragen. Dat is fijn, een teken dat het Dorpsfeest in Achtmaal nog echt leeft en daar doen wij het als comité uiteindelijk ook voor.”