Dorpsfeest Achtmaal ervaart rustig jubileum

ACHTMAAL – De veertigste editie van het dorpsfeest was bescheiden druk. Hoewel de braderie wat minder uitgebreid was dan andere jaren, zorgden de nieuwe mini-kermis en de activiteiten in Gemeenschapshuis De Nachtegaal voor enigszins nieuw vertier

‘Één, twee, drie! Ja!’ Met een ferme klap schiet het loodje door de koker tegen de Kop-van-jut aan. Sommige omstanders klappen grinnikend en een paar kinderen kijken trots naar hun vader die de houten moker weer teruggeeft. Verderop drentelen wat braderiebezoekers rond bij een kraampje met huishoudelijke prullaria. Het dorpsfeest speelt zich vooral af in de Pastoor de Bakkerstraat waar de kraampjes nog talrijk zijn. Wat verderop, richting Den Thuur zijn de kramen en stands op één hand te tellen. Hoewel er activiteiten genoeg zijn, loopt het aantal kramen gestaag terug.

Toch proberen
Ook bestuurslid en marktman Patrick Bruyninckx ziet die terugloop. “Je bent echt afhankelijk van de hoeveelheid opgaven die een marktorganisator heeft.” Een vinger op de stekende plek kan hij niet echt leggen. “Het is niet anders ben ik bang, dat heeft ook met de huidige tijdsgeest te maken denk ik. We lopen al een paar jaar tegen het feit dat er zóveel te doen is in de regio. We proberen de markt bijeen te houden, de afstand tussen Den Thuur en De Toekomst proberen we te overbruggen met de braderie. Maar met minder kramen wordt dat steeds lastiger.” Toch kijkt hij tevreden rond. “Alles werkt, draait en loopt verder goed.” Hij knikt even naar de trampoline naast hem. “En zo’n attractie vinden de kinderen geweldig natuurlijk.” In Gemeenschapshuis De Nachtegaal staat een handjevol ouderen te kijken naar films die in het verleden geschoten zijn tijdens de dorpsfeesten. Soms klinkt er een grapje, wat gelach of een kreet van herkenning.

Slenterend rondkijken
Op de braderie staat ook Ries Lazeroms met een kraam vol verse worst. “Ik sta hier al voor de negenendertigste keer. En het is altijd weer mooi om terug te zijn in Achtmaal”, zo vertelt hij met een brede grijns. “Ik kom hier oorspronkelijk vandaan. En het blijft toch trekken zo’n dorpsfeest, hoewel ik dit puur voor de hobby doe hoor. Ik heb hier ook met varken aan ’t spit gestaan of met een rommelmarktje”, knipoogt de goedlachse worstenverkoper die het vooral van de babbels met passanten moet hebben. Die passanten lopen wat rond tussen Den Thuur en De Toekomst, waarbij ze af en toe een blik in een kraampje werken.

Feestelijke stemming
Hoewel het rustig is, is de sfeer gemoedelijk en gezellig. En is het dorpsfeest natuurlijk een feestje voor de Achtmaalse bevolking zelf, terwijl er hier en daar ook auto’s met Belgische kentekens te zien zijn op de parkeerplaatsen. Als rond twee uur Sambaband XammeRamme acte de presence geeft, stroomt de Pastoor de Bakkerstraat weer vol met reikhalzend publiek dat de scherpe drumklanken niet wil missen en gretig filmt en fotografeert. Terwijl de muziek langs de huizen galmt, gaat er in het grasveld met de paardenkoetsen naast Den Thuur wat mis. “Sjef, Frank komt er effe uit, d’r hed d’r ene z’n telefoon laten vallen uit de koets!”, schalt het door de krakende microfoon. Even later begint een groepje ouderen en wat jeugd door het gras te ploegen. Tja, het blijft opletten natuurlijk. Ook als de teugels wat gevierd zijn.