De hypnotische rust van een kruisboogkampioen

ACHTMAAL – Kruisboogschutter Frans Delcroix (59) uit Achtmaal beleefde een unicum. In één seizoen won hij alle bondstitels die er te winnen zijn. Dat kwam in de geschiedenis van de kruisboogsport nooit eerder voor.

Kruisboogschutter Frans Delcroix

Foto: Joris Knapen | Pix4Profs
Op de schietbaan achter ‘t Pannehûske pakt Delcroix zijn kruisboog. ,,Probeer zelf maar eens”, zegt hij. Acht kilo drukt zwaar op de rechterschouder. ,,Kijk nu door het vizier, zie je de roos?” In de verte verschijnt een zwart puntje, verdwijnt weer, verschijnt opnieuw. Dat is de moeilijkheid. ,,Je moet volledig stil staan. De houding, daar draait het om. De rust, concentratie. Adem één keer diep in en laat de lucht ontsnappen. Je voelt dat je ontspant.”

Vader

Delcroix was 13 jaar toen hij voor het eerst een kruisboog aanlegde, Hij kende de sport al. Ging, zoals zoveel jongens, als kind al met zijn vader mee naar vereniging Nooit Gedacht. Pijlen halen. Tot hij groot genoeg was om zelf te schieten.

Prachtig vond hij het meteen. Waarom? Even wrijft Delcroix peinzend over de mouw van zijn speciale schietjas. Hij weet het niet precies. ,,Het winnen”, aarzelt hij. ,,Dat is een prachtig gevoel.”

Kruisboogschieten is zenuwslopend en ontspannend tegelijk. Je wilt winnen, maar kunt je geen nervositeit veroorloven. Een schutter moet volledig stil staan. De lichtste trilling maakt het verschil tussen winst en verlies. En dus: ,,Moet je alle gedachten van je afzetten. Je moet rustig ademen, concentreren.” En daarin zit ‘m de ontspanning. ,,Soms ben ik zo geconcentreerd dat het bijna hypnotisch voelt”, zegt Delcroix. ,,Dan kunnen ze achter me een kanon afschieten, maar merk ik niks.”

Bekers

Dat gevoel. ,,Ja, als je dat hebt, zit je goed.” Delcroix kan het weten. Dozen bekers staan thuis op de vliering. ,,Het zijn er te veel om in de kast te zetten.” Alleen de mooiste staan in huis. Naast de oorkondes en koningsschildjes Alles won Delcroix al eens. ,,Alleen nooit eerder in één seizoen”, zegt hij.

Nu? ,,Internationaal is deze sport helaas niet groot.” Dus zit er één ding op: nog een keer alles winnen. Of dat lukt? ,,De top bereiken is één ding, er blijven is iets anders.” En dus: ,,Rustig blijven.” Er zit niets anders op.