De Gouwe Stad straks op zunne kop

ACHTMAAL – Ralph Mertens (32) heeft de scepter en steek van zijn voorganger Prins Dikkels d’n Allerleste overgenomen. Als Prins Ralph dun Elfde bijt hij het spits van de polonaises af en zetelt hij als leutvorst in de Gouwe Stad. Voor carnavallend Achtmaal is hij zeker geen onbekende.

Prins in de maak

En zo kwam na het afscheid van de vorige Prins een Koninklijke vacature vrij. “Er wordt door het bestuur een selectie gemaakt van mogelijke opvolgers. Binnen de Raad van Elf wordt er dan gepeild of er interesse is voor de opvolging, en zo kwamen ze bij mij uit”, vertelt de prins.

Nar

Toch heeft hij weleens vaker een officiële functie gehad voor de Goudpoepers. “Dat klopt inderdaad”, lacht hij. “Ik ben zo’n drie jaar nar geweest, dus wat betreft de plichtplegingen heb ik al de nodige ervaring met het optreden in het openbaar. Veel stelde dat niet voor trouwens; een goede koprol maken blijft een lastig iets.” Op Achtmaal is het als het aan Mertens ligt dan ook goed toeven tijdens carnaval. “Typisch voor ons dorp is dat we een kleine, maar hechte gemeenschap hebben. Bovendien zijn de meeste dorpsgenoten wel in voor een feestje.” Dat feestje speelt zich op Achtmaal voornamelijk tussen twee cafés af: Den Thuur en de Toekomst, waar het om en om bal is tijdens de carnavalsdagen.

Boerenbruiloft

Daarnaast kennen ze in de Gouwe Stad een unieke traditie die sinds een aantal jaren nieuw leven ingeblazen is: De Boerenbruiloft. “Op carnavalszondag worden twee willekeurige mensen door de Raad van Elf in het zonnetje gezet”, legt Mertens uit. “Het ‘echtpaar’ krijgt dan een toepasselijk cadeau.”

Geen stress

Een moet natuurlijk de eerste keer zijn, maar met de zenuwen zit het voorlopig ook nog wel snor. “Ik laat het gewoon op me af komen”, lacht Mertens. “Dat is wel zo verstandig in het eerste jaar. Ik heb dan ook niet echt een speciale rol voor mezelf bedacht die ik wil gaan vervullen. We gaan het allemaal meemaken.”

Prinsenpak

De insteek is wel dat hij het prinsenpak de komende vier of vijf jaar gaat dragen. Genoeg tijd en ruimte dus om zichzelf te werken.