Birgit Michielsen ontdekt zorgroeping tijdens snuffelstage

ACHTMAAL – Het beroep van kapster, dat leek de jonge Birgit Michielsen uit Achtmaal wel wat. Maar tijdens een snuffelstage vanuit het Munnikenheide College veranderde deze ambitie. Op De Willaert in Zundert vond ze haar roeping; het begeleiden en verzorgen van ouderen.

De 23-jarige werkt nu voor Avoord en gaat elke dag met plezier naar haar bewoners van de woongroep op De Willaert. Birgit is dagelijks te vinden binnen één van de kleinschalige groepswoningen van De Willaert. In haar woongroep verblijven mensen met dementie. Een groepswoning bestaat uit slaapkamers, gescheiden door een badkamer. Bewoners delen gemeenschappelijk de woonkamer en keuken. Op de afdeling van Birgit wonen in totaal 15 bewoners, verdeeld over twee groepswoningen.

Zorgvraag

“Hoe mijn werkdag eruit ziet? Dat ligt eraan. Zit ik in de vroege dienst, dan start ik al om zeven uur. Ik help mensen bijvoorbeeld met ontbijt, maar sommige ook met het opstaan. De zorgvraag is bij iedere bewoner anders. In de late dienst begin ik om half drie. Een deel van de bewoners gaat naar de dagbesteding en doen mee aan activiteiten als gym en bloemschikken. Medewerkers van de dagbesteding komen de bewoners ophalen, ik bereid ze hierop voor”.

Alledaagse dingen

De middag verloopt meestal vrij rustig. Birgit hierover: “De meeste mensen willen rusten. Deze tijd benut ik voor het bijhouden van de administratie en rapportering.” Zijn de bewoners eenmaal uitgerust, dan verzint de verzorgende altijd wel een leuke activiteit. “Vaak alledaagse dingen, zoals aardappels schillen of in de pannen roeren. Voor bewoners herkenbaar van vroeger en ze voelen zich nuttig, dan zie je ze stralen. En daar word ik weer heel gelukkig van”.

Krulspelden

Ook spelletjes waarderen de bewoners enorm. Birgit vult aan: “En persoonlijke verzorging zoals het lakken van de nagels of het zetten van krulspelden als ze net gedoucht zijn”. Heel af en toe draait de verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) een nachtdienst. “Met een collega uit een ander team. Heel leuk, je leert dan toch weer nieuwe dingen van elkaar”.

Instromen

Na de positieve ervaring tijdens haar snuffelstage kiest de jonge Birgit voor een opleiding BOL dat school en stage combineert. “Een driejarige opleiding Verzorgende IG/MMZ (Medewerker Maatschappelijke Zorg). Tijdens deze studie liep ik al stage op deze afdeling. De balans tussen opleiding en stage werd steeds kleiner en na mijn afstuderen kon ik instromen”, waarbij Birgit opmerkt dat haar BBL werkplek (Beroeps Begeleidende Leerweg) op Het Anbarg in Etten-Leur, één van de zes locaties van Avoord, haar ook prima beviel.

Team

Zeer te spreken is Birgit over haar team, dat uit verzorgenden, verpleegkundigen, mensen van de dagbesteding en een teamondersteuner bestaat. “We zijn een heel hecht team en kunnen heel goed met elkaar samenwerken”. Momenteel draagt zij op de werkvloer haar eigen kleding. “Voorzien van een badge. Dit om de huiselijke sfeer en het thuisgevoel voor de bewoners te versterken”.

Privéleven

In haar vrije tijd is Birgit te vinden bij VV Achtmaal waar zij bij de Dames1 fanatiek haar balletje trapt: “Soms vragen bewoners naar de uitslag van een wedstrijd”. Ook wordt tegenwoordig geïnformeerd naar haar privéleven. Birgit hierover: “Ik ga samenwonen met mijn vriend. We zitten volop in de verbouwingen. Een vraag die ik af en toe krijg is: “Woon je al samen?” Léuk toch?