Basisschool De Wegwijzer in Achtmaal zwaait directeur Jos Verpalen uit

ACHTMAAL – Voor Jos Verpalen wordt het eerdaags zijn laatste werkdag op De Wegwijzer, De directeur van de basisschool in Achtmaal neemt officieel afscheid.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Als het nieuwe schooljaar na de zomervakantie begint, zullen de leerlingen van De Wegwijzer er aan moeten wennen het vertrouwde gezicht van hun directeur Jos Verpalen niet meer dagelijks te kunnen aanschouwen. Na 43 jaar zet hij een punt achter zijn loopbaan in het onderwijs. Verpalen gaat per 1 september aanstaande met pensioen.

 Invallen

De op 29 december 1956 in de Oekelseheidestraat in Rijsbergen geboren Jos Verpalen wilde schoolmeester worden en volgde de opleiding daartoe op de Pedagogische Academie in Etten-Leur. Na te zijn afgestudeerd bleek het moeilijk een werkplek te vinden omdat er een overschot aan leerkrachten was. “ Ik kon 1978 aan de gang als invalskracht en heb in die hoedanigheid een berg aan verschillende basisscholen doorlopen. In de omgeving van Breda en in Rotterdam stond mijn persoon vier jaar voor de klas,” zegt Jos Verpalen met een glimlach die hem nagenoeg nooit ontbreekt en die in de Maasstad als meester Jos door het leven ging.

Reizen

Uiteindelijk vond hij na heel wat sollicitaties in mei 1984 een vaste schoolstek in Lelystad. Niet bepaald dicht bij de deur, want Jos woonde nog altijd thuis in Rijsbergen. “ Het eerste jaar reisde ik in de weekenden op en neer. Dat was geen doen aangezien ik intussen ook in het huwelijk was getreden. We zijn er dus gaan wonen maar verlangden op de duur terug naar Brabant dat ook een beetje te maken had met de twee kinderen die we hadden gekregen.”

Directeur

Tot zijn grote vreugde kon meester Jos een betrekking krijgen op de Sint Antoniusschool te Klein Zundert waar hij per 1 september 1992 voor de klas kwam te staan. Hier werd hij na verloop van tijd respectievelijk adjunct-directeur en directeur. Nadat op de Achtmaalse basisschool een probleem was ontstaan, werd hij door het schoolbestuur aldaar benaderd om dat te helpen oplossen. Het leidde er uiteindelijk toe dat hij in 2015 alleen doorging als directeur van De Wegwijzer in Achtmaal. De vertrekkende Jos Verpalen zegt met heel veel plezier op zijn werkzaamheden binnen het onderwijs te kunnen terugkijken. “Ik ben 65 jaar oud en heb 43 dienstjaren achter de rug. Ik zie heel wat mensen van mijn leeftijd fijn wandelen en fietsen en voor mij is die tijd ook aangebroken,” zegt Jos Verpalen. Zijn afscheid is donderdag 21 juli in MFA ‘t Gouwe Hart aan de Van den Berghstraat 2A waar een receptie is van 15.30 uur tot 17.30 uur.