Agmaols Cabaret is al vijftig jaar een begrip

ACHTMAAL – Het carnavalsfeest in Achtmaal werd dinsdag afgesloten met de jaarlijkse cabaretuitvoering voor ouderen door het Agmaols Cabaret. Een bijzonder optreden, want het is de vijftigste editie. Aanstaande vrijdag en zaterdag zijn andere Goudpoepers en belangstellenden welkom in ‘t Gouwe Hart.

Eind 1974 kwam, op verzoek van onder andere prins Sjaon, een groep Goudpoepers bij elkaar om een doorstart te maken vanuit het toenmalig KPJ-toneel. Ereleden Jan Michielsen, Frans Gommers en Johan Cockx gingen met deze uitdaging aan de slag en in het voorjaar van 1975 was er de eerste uitvoering met twaalf man op het podium in de toenmalige gymzaal. De carnavalsvereniging huurde voorheen artiesten in en later drie accordeonisten die lid waren van de cabaretgroep. Jan Michielsen herinnert zich nog dat in het begin gebruik werd gemaakt van gekochte toneelboekjes die verschreven werden naar de Achtmaalse situatie. “Maar dan kwam de humor niet echt van Achtmaal. Later gingen we dingen die gebeurden onthouden en opschrijven. We gingen toen ook zelf schrijven. Dat is toch het mooiste.” Werd er eerst nog geplaybackt bij de liedjes, later ging men ook de liedjes zelf zingen, begeleid door Frans Hereijgers en Dennis Tax. Björn Jorissen heeft sinds vorig jaar de verzorging van geluid en licht op zich genomen. “Vanaf oktober zijn we bijna dagelijks in de weer met de voorstelling. We zien elkaar heel vaak, maar ach….zolang we elkaar de ogen niet uitkrabben… We hebben veel leut samen. Maar we worden ook allemaal ouder en we zouden graag meer jeugd erbij betrekken. Saamhorigheid is erg belangrijk en dus gaan we in de zomer samen een weekend met de fiets op pad. Het geeft de gelegenheid om te brainstormen voor een nieuw programma. We fietsen dan ongeveer 50 kilometer van huis. Een tocht die Johan uitzet. Vroeger sliepen we dan in een boerenschuur, maar nu in een hotel.”

Filmpjes

Een hoogtepunt van optreden blijft voor de groep nog steeds ‘t Gouwe Pleintje”. “Dat had nog geen naam. Bij de bekendmaking door “de koning en koningin” kreeg het zijn naam tijdens de uitvoering. Ondertussen had de carnavalsclub van Schijf het bord gejat en rondgereden in de optocht. Nu is het “hufterproof” en goed verankerd. Ook alweer tien jaar terug hadden we een hoogtepunt met Jakke en Frakke, waar Frans Gommers en Jan Michielsen achter schuilgingen .In 1977 brachten ze een single uit met De Ezels uit en later, in 2012, samen met WC Experience het nummer ‘Marianne’ dat in Achtmaal nog steeds een hit is. En dan nog de filmpjes met de typetjes Beppie en Herman niet te vergeten. Bij bedrijven werden slapstickachtige filmpjes gemaakt. Zo waren we ook bij Sauna Diana en Fort Oranje. De filmpjes werden gemaakt door Tjerda Postma. Vergeten mag ook de Gouden bruiloft van Jaan en Kee niet tijdens het 33-jarig bestaan en het spel met eieren of de rijstepap.” Ook dit jaar wordt weer opgetreden in de gymzaal met weer een vol programma. Uiteraard is er wederom een mystery guest en ook een persiflage op tv-programma’s. De muziekmedley met bekende artiesten werd weer gemaakt door Frans Hereijgers. Het wordt heel gevarieerd. “En na de voorstelling hoop je dat men nog even wat later blijft hangen. Ook dit jaar is er geen voorverkoop. Voor een tientje mag je binnen. Je mag er vanuit gaan dat het na dit artikel wel storm zal lopen. Zorg dus dat je op tijd bent.”