Ad de Klerk schrijft boek ‘Het geheim van de Buisse Heide’

ACHTMAAL – Al van kleins af aan heeft Ad de Klerk een grote passie en liefde voor de natuur. Regelmatig was hij in de bossen van Zundert te vinden. Langzaamaan ontdekte hij wat zich hier allemaal allemaal had afgespeeld. Nu, jaren later, schrijft hij daar een boek over.

“Ik kom oorspronkelijk uit Leur, maar als kind was ik al gek op de natuur en gefascineerd door de omgeving hier,” vertelt Ad de Klerk, terwijl hij over een brede laan in de Oude Buisse Heide wandelt. Hij is vrijwilliger bij Natuurmonumenten en Brabants Landschap en grijpt iedere kans aan om te vertellen over de natuur. Hier en daar wijst hij wat aan en vertelt hij enthousiast over de natuur en de geschiedenis van de omgeving. “Dit was vroeger een turfvaart,” zegt hij terwijl hij naar een ondiepe geul vol bladeren wijst. Het is niet meer voor te stellen, maar de turfvaart heeft een enorm grote rol gespeeld in dit gebied. En in het leven en de familiegeschiedenis van Ad.

Turfwerkers

De Oude Buisse Heide is een gebied waar eeuwen geleden turf werd gestoken. Het is een belangrijk deel in de geschiedenis van het gebied en de gemeente Zundert. “Ik vond die geschiedenis mateloos interessant,” legt Ad uit. Alles dat zich op dit gebied had afgespeeld, wilde hij weten. De geschiedenis bleek vol boeiende verhalen te zitten. Ad ontdekte dat hij zijn familielijn eeuwen terug kan trekken, helemaal tot aan de turfwerkers die dit gebied hebben gemaakt zoals het nu is. Zijn familiegeschiedenis bleek een bewogen geschiedenis te zijn, met bijzondere karakters en interessante personen. Langzaamaan trok hij zijn hele familiegeschiedenis na en dat zorgde voor een, voor hem schokkende, ontdekking. Wat die ontdekking precies is, is te lezen in het boek ‘Het geheim van de Buisse Heide’ dat hij naar aanleiding hiervan schreef.

Fictie

Een streekroman om precies te zijn, met in de hoofdrol zijn familielijn. Met het boek geeft hij inzicht in de streek en de omgeving, maar legt hij ook voor zichzelf zijn bewogen familiegeschiedenis vast. Het boek begint in 1581, met Baptist de Klerk, de man waar het allemaal mee begon. Baptist is een turfwerker die samen met zijn moeder in een klein turfhuisje woont. We volgen Baptist, zijn kinderen en de kinderen van zijn kinderen door het leven. Tot we uiteindelijk bij Ad de Klerk uitkomen, die dankzij de dood van een boer en het DNA van een veenlijk, ontdekt dat de vork toch net iets anders in de steel zit. Hoewel grote delen van het verhaal gebaseerd zijn op waarheid en een klein deel zelfs echt gebeurd is, is het boek toch echt fictie, benadrukt Ad. “Net als iedere schrijver, heb ik er lang over nagedacht hoe ik dit verhaal het beste kan vertellen”, legt hij uit. “Het feit dat het boek zich in de omgeving afspeelt, geeft een duidelijk beeld van hoe de heide en de natuur er zo lang geleden uitzagen.”

Bestellen

Ad de Klerk hoopt het boek eind mei uit te kunnen brengen. Voor meer informatie, of om het boek te bestellen, kan gemaild worden naar aklerk@home.nl. Tot en met 18 april kan worden ingeschreven voor het boek. Zodra het boek gedrukt is, zal een ophaaldag worden gehouden.