ACHTMAAL – Ook de komende jaren zullen de inwoners van Achtmaal zich erbij neer moeten leggen dat de brandweer er bij een calamiteit minstens een kwartier over doet om hun dorp te bereiken. Om de veiligheid te vergroten zijn andere maatregelen noodzakelijk.
,,Met dat gegeven zal de brandweer iets moeten”, vindt Remy Godrie, voorzitter van de dorpsraad. ,,Tot voor kort wuifden ze onze zorgen weg, maar dat kan nu niet meer. Feit is dat het de brandweer zelfs niet lukt om een deel van Achtmaal binnen de maximale 18 minuten te bereiken.”
Dat is met de verhuizing van de Zundertse brandweerkazerne van De Leeuwerikstraat naar de Hofdreven aan de andere kant van het dorp vier jaar geleden, alleen maar moeizamer geworden. Minstens een extra minuut vertraging in de aanrijtijden, zo blijkt in de praktijk.
,,En ik denk nog meer, omdat de meeste vrijwilligers nu ook een grotere afstand moeten afleggen om bij de kazerne te komen. Daarvoor hebben we al die jaren gewaarschuwd”, aldus Godrie.
Strategie verandert niet
De verplaatsing van de brandweerkazerne maakte het wel mogelijk om ook voor het boomkwekerscentrum Treeport op Hazeldonk bij calamiteiten tot aanvaardbare aanrijtijden te komen. Waarmee in 2017 een politieke keuze werd gemaakt.
Voor de komende jaren verandert er in die strategie niets, meldt woordvoerder Louise Schneider van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. ,,Wel gaan we in gesprek met de vrijwillige brandweer, gemeente en inwoners over preventie om dit buitengebied veilig te houden. Om te zorgen dat we met onze mensen binnen de vereiste 12 tot 18 minuten in Achtmaal kunnen optreden. We zitten nu gemiddeld op iets boven de zogeheten referentiewaarde van 15 minuten. Je kunt niet sneller dan snel, maar wel zorgen dat het aanvaardbare tijden blijven.”
Kwetsbaar
Het dorp Achtmaal behoort samen met delen van Oosterhout (Paterserf) en Altena (Veense Put) wat aanrijdtijden betreft tot de kwetsbaarste en meest afgelegen gebieden, ondanks een dekking met in totaal 70 kazernes in deze veiligheidsregio.
Met alle respect, het is belangrijker dat een brandweer tijdig in een woonwijk is dan bij een bedrijvencomplex
Remy Godrie, Dorpsraad
Jaarlijks zijn er gemiddeld drie serieuze branden op Achtmaals grondgebied waarvoor men moet uitrukken. Aan de grens met België is overschrijding van de aanvaardbare 18 minuten ‘realistisch’, zo staat in het dekkingsplan voor de komende vier jaar.
Preventie
Om de veiligheid te vergroten en aanrijtijden op een aanvaardbaar niveau te houden, denkt men aan verschillende maatregelen. Denk aan verkeerssituaties en de doorstroming van het verkeer, maar ook aan alarmeringssystemen en betere brandblusapparatuur ter plekke, bijvoorbeeld in het Achtmaalse bedrijfsverzamelgebouw aan de Buntweg.
Dorpsraadvoorzitter Godrie: ,,Met alle respect, het is belangrijker dat de brandweer tijdig in een woonwijk is dan bij een bedrijvencomplex als Treeport. We moeten zoeken naar structurele oplossingen om Achtmaal zo snel mogelijk te bereiken, zoals een omleiding, het niet verder verlagen van toegestane snelheden, het vermijden van vertragende drempels en wellicht assistentie uit België in plaats van uit Roosendaal.”
In Achtmaal wil men dit onderwerp binnenkort grondig bespreken bij de herijking van het zogeheten Integrale Dorpsontwikkelingsplan, een regeling van de provincie om de leefbaarheid in dorpen te vergroten. Remy Godrie: ,,Met de erkenning van een probleem is niets opgelost. Dit vereist meer.”