Achtmaal Ivs Wernhout I: bier en Lederhosen

ZUNDERT – Volgende week zondag spelen de eerste elftallen van v.v. Achtmaal en v.v. Wernhout tegen elkaar. Voor het eerst in de 4e klasse van de zondagamateurs. Datmaakt het tot een bijzondere streekderby. Koert Hereijgers is voorzitter van Achtmaal. Achternaamgenoot Jan Hereijgers sr vervult die rol bij Wernhout. En nee, voorzover ze weten zijn ze geen familie van elkaar. Ze ontmoetten elkaar afgelopen zaterdag bij een andere derby, de wedstrijd van Zundert tegen Moerse Boys. Samen met enkele spelers, Chris van Aert van Wernhout en Jesper Jochems en Nick Jongenelen beiden van Achtmaal, keken ze vooruit naar de komende wedstrijd.

Jan Hereijgers van Wernhout heeft in de periode dat hij nog trainer was ooit bij het eerste van Achtmaal aan het roer gestaan. Hij ziet geen grote verschillen tussen beide verenigingen. “Beide clubs zijn ongeveer even groot en de cultuur is vergelijkbaar.” Koert Hereijgers is het met hem eens: “Beide zijn gezellige, goed bij een dorp passende voetbalverenigingen van een vergelijkbaar niveau.”Van animositeit tussen beide verenigingen is geen enkele sprake, wel van sportieve rivaliteit. Je loopt het lekkerst van het veld af als je hebt gewonnen, weten beide voorzitters.

Mooie wedstrijden

De eerste elftallen van beide verenigingen hebben de afgelopen jaren enkele malen stuivertje gewisseld tussen de vijfde en de vierde klasse. Zover beide voorzitters zich herinneren is het een jaar of vier geleden dat de teams elkaar troffen, maar dat was toen in de vijfde klasse. “Mooie wedstrijden, waar veel volk op af kwam”, herinnert Koert Herijgers zich. “Wij proberen door het jaar heen leuke activiteiten op poten te zetten. We bouwen rond deze derby een Oktoberfest, en we roepen iedereen op om in Lederhosen of Tirolerjurk naar de wedstrijd te komen om er een gezellig feest van te maken.”De aanwezige spelers hebben nog nooit tegen elkaar gespeeld, dus voor hen is deze derby nieuw. Gaan ze zich speciaal voorbereiden? “Dat ligt aan de trainer, maar ik denk dat we het als een gewone wedstrijd benaderen”, meent Chris van Aert. “Ze moeten eerst maar eens afwachten of ze worden opgesteld”, bromt oud-trainer Jan Hereijgers. “Moeten ze zich komende week wel gedragen.” Hij stelt dat de trainer van Wernhout de jongens van Achtmaal goed kent. “Dus onze trainer zal zich niet laten verrassen.” “Oh nee?Moet jij eens opletten”, countert Nick Jongenelen.

Kom kijken!

En wie loopt er zondag na afloop het lekkerst van het veld af? “Degene die heeft gewonnen dus”, hangt Jasper Jochems de bijdehand uit. Ja, duh! Koert Hereijgers laat het achterste van zijn tong niet zien. “Wernhout is net terug gepromoveerd naar de 4e klasse, maar volgens mij waren ze in het verleden vaak de bovenliggende partij, ook als ze, zoals komende zondag, bij ons te gast zijn.” Jan Hereijgers meent te weten dat ploegen het vaak goed doen nadat ze pas gepromoveerd zijn. “Misschien komt het doordat ze onderschat worden.” “Dat gaan wij dus niet doen”, neemt Nick Jongenelen zich alvast voor. “Ik hoop vooral dat het hele dorp komt kijken, het is al veel te lang geleden dat we tegen elkaar hebben gespeeld”, zegt Koert Hereijgers. Zijn collega van Wernhout vult aan: “Ik denk: een leuke wedstrijd, uitslag 3 – 3 en een goeie pils na afloop.” DOOR ROEL DE HAAN