Achtmaal is klaar voor ‘alternatieve’ Dorps-BBQ

ACHTMAAL – Hoogste tijd voor een dorpsbarbecue, vinden ze in Achtmaal. En dus zet buurtschap Achtmaal alle zeilen bij voor de Dorps-BBQ Achtmaal komende zondag. Al zal deze, vanwege het coronavirus, een iets ander karakter hebben dan gebruikelijk.

Vorig jaar ging de Dorps-BBQ vanwege de maatregelen rond het coronavirus niet door. Dit jaar echter heeft buurtschap Achtmaal de schouders gezet onder een ‘alternatieve’ Dorps-BBQ, rekening houdend met de nog altijd geldende maatregelen. Dat betekent dat een massale bijeenkomst uit den boze is. Daar heeft de buurtschap echter iets op gevonden, zo maakt voorzitter Björn Jorissen duidelijk. “We hebben de koppen bij elkaar gestoken en gekeken naar wat juist wél mogelijk is. De grootste hindernis is natuurlijk dat je niet met veel personen bij elkaar mag zitten. Daarom hebben we besloten de Dorps-BBQ verspreid over het dorp te houden. Het is de bedoeling dat iedereen thuis de barbecue aansteekt en tegelijkertijd aan het bakken gaat. Zo houden we het dorpsgevoel vast.”

Organisatie

Met dat gevoel zit het sowieso wel goed. Er is namelijk voor 700 personen vlees besteld, een aantal dat te vergelijken is met de ‘gewone’ Dorps-BBQ. De pakketten worden door de leden van de buurtschap thuisbezorgd. Het is een rol die buurtschap Achtmaal volgens Björn Jorissen graag vervult. “Al bij de eerste editie in 2018 werden we door Christ-Jan en Kara van Bedaf, van buurtsuper Coop, als partner benaderd om mee te helpen bij het opzetten van de dorpsbarbecue. De Coop heeft nu meer een rol op de achtergrond. Normaal houdt zij een spaaractie rond de Dorps-BBQ, maar dit jaar hebben we er bewust voor gekozen om alles online te regelen. Zij is als sponsor en leverancier nog nauw betrokken bij het evenement, maar de buurtschap heeft nu echt de organisatie op zich genomen. Het brengt immers toch het nodige werk met zich mee. Een evenement met zoveel deelnemers kost veel tijd, organisatie en energie. Ook werken we nauw samen met de plaatselijke horeca bij de invulling van het barbecuepakket. Denk aan het maken van de salades. Zo helpen we ook de lokale ondernemers in een moeilijke tijd.”

Online entertainment

De Dorps-BBQ wordt omgeven met online entertainment. Björn Jorissen: “Zo houden we bij de deelnemers thuis – op veilige afstand – interviews. De eigen barbecue-ervaringen kunnen met foto’s en filmpjes ook met anderen worden gedeeld. Op die manier kunnen we elkaar toch zien en hou je er de saamhorigheid een beetje in. Natuurlijk hopen we volgend jaar weer een ‘ouderwetse’ Dorps-BBQ te kunnen houden. Voor nu is het echter het belangrijkste dat de Dorps-BBQ blijft bestaan.”