ZUNDERT – De Lintjesregen in de gemeente Zundert heeft zes Koninklijke Onderscheidingen opgeleverd. Burgemeester Leny Poppe-de Looff speldde de gelukkigen in haar gemeente dinsdag de versierselen op tijdens een feestelijke bijeenkomst in het CultuurCentrum Zundert.

 

Alle gedecoreerden mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Tot dit selecte gezelschap behoort nu onder andere Jeanine van Bedaf-Goud uit Achtmaal, in haar woonplaats een meer dan bekend gezicht. Al is het alleen maar vanwege de prijswinnende supermarkt die zij en haar man samen met familieleden al meer dan 35 jaar runnen. Ook op andere vlakken echter is Van Bedaf een bezige bij. Zo is zij actief lid van de EHBO-vereniging Zundert en is zij al dertig jaar betrokken bij de Actieve Vrouwen Achtmaal (AVA). Sinds 2006 is zij daarnaast vrijwilliger bij stichting De Zonnebloem en vrijwilliger bij het huiskamerproject Avoord Zorg & Wonen. Als een van de initiatiefnemers van de buurtbusvereniging Achtmaal had zij bovendien een belangrijk aandeel in de realisatie van de buurtbus. Reden genoeg dus voor een Koninklijk lintje.

Grime

Ook het curriculum vitae van de eveneens uit Wernhout afkomstige Lea van Erk-Daamen mag er zijn. Ze is al ruim dertig jaar actief voor D’n Vrouwenbond Wernhout en geldt als een van de initiatiefnemers van de oprichting van het Wernhouts Amateurtoneel in 1983, waar zij al sindsdien de kleding en de grime onder haar hoede heeft. Ook was zij maar liefst 25 jaar lid van het Oranjecomité Wernhout, verzorgde zij twintig jaar lang de redactie van parochieblad Kerkepad en verricht zij als sinds 1997 vrijwilligerswerk bij de Zundertse afdeling van De Zonnebloem. Terre des Hommes mocht gedurende acht jaar eveneens op haar vrijwillige inzet rekenen. Als bestuurslid van Grime Zundert ten slotte staat zij steevast met de schmink paraat bij theatervoorstellingen, carnaval en de intocht van Sinterklaas. Al die inspanningen leidden dinsdag dus uiteindelijk tot de uitreiking van een welverdiend lintje.

Gastvrouw

Een Koninklijke onderscheiding was eveneens weggelegd voor Mientje de Rooij uit Zundert. Sinds 2000 is zij actief lid EHBO-vereniging Zundert. Gedurende tien jaar heeft zij zich hier ingezet als evenementencoördinator, waarbij zij niet zelden ook hoogstpersoonlijk bij de verschillende evenementen aanwezig was om de handen uit de mouwen te steken. Volgens officiële tellingen heeft De Rooij zelfs al meer dan honderd zogenaamde ‘dienstverrichtingen op haar naam staan. Sinds 2010 verricht ze het secretariaatswerk van de EHBO-vereniging. Ook het Vincent van GoghHuis, waar zij onder andere baliediensten draait, mag rekenen op haar vrijwillige inzet. Sinds 2011 is Nientje de Rooij ook in touw als vrijwilliger bij huiskamerproject Avoord Zorg & Wonen en. Tot slot verricht zij vrijwilligerswerk in het Grand Café van De Willaert, waar zij wordt geroemd als ‘een gastvrouw in hart en nieren’.

Rijsbergen

Het kerkdorp Rijsbergen kwam dit jaar met drie gedecoreerden als ‘koploper’ uit de bus tijdens de lintjesregen. Zo ontving José Buiks-Hendrickx een Koninklijke onderscheiding vanwege haar vrijwilligerswerkzaamheden voor onder andere heemkundekring De Drie Heerlijkheden, waar zij al 25 jaar bestuurslid is. Vanuit die functie neemt zij graag het voortouw bij allerlei activiteiten. Zo was zij jarenlang kartrekker van de Open Monumentendag in de gemeente Zundert en is zij door de jaren heen nauw betrokken geweest bij op lokale historie gerichte publicaties. José Buiks-Hendrickx was verder actief betrokken bij de viering van 850 jaar Zundert en is sinds 2008 ook lid van de commissie Straatnaamgeving van de Gemeente Zundert.

Drijvende kracht

Ria Nooren- Van Hooijdonk ontving eveneens een Koninklijk lintje uit handen van burgemeester Leny Poppe-de Looff. De Rijsbergse vrijwilligster geldt al jaren een van de drijvende krachten achter de Boerendag Rijsbergen. Sinds 1994 is ze er in verschillende hoedanigheden actief, wat haar eerder al de gouden Boerendag-speld opleverde. Momenteel vervult Ria Nooren nog altijd de rol van voorzitter van de Folkloregroep. Daarnaast was zij van 1989 tot 2008 bestuurslid van de Alberingstichting die het gemeenschapshuis Koutershof in Rijsbergen beheert en exploiteert. Verder zette Nooren zich gedurende dertig jaar vol overgave in voor Openbare Bibliotheek in Rijsbergen en was zij betrokken bij diverse fusies. Sinds 2005 is zij bovendien actief als vrijwilliger bij stichting Amarant Rijsbergen.

Voorbeeld

Met Theo Martens uit Rijsbergen ten slotte is meteen de enige man genoemd die dinsdag tijdens de lintjesregen in de schijnwerpers werd gezet. Ook hij kreeg een Koninklijke onderscheiding vanwege zijn grote maatschappelijke verdiensten. Zo geldt hij bij atletiekvereniging Sprint te Breda al sinds 1979 als ‘een belangrijk voorbeeld voor andere vrijwilligers’. De club kan als jurylid en vrijwilliger al jaren op hem rekenen. Als lid van het klusteam is geen karwei hem teveel, terwijl hij ook heer en meester is in de keuken van de clubkantine. Bij de Kennedymars Rijsbergen is Martens eveneens een zeer gewaarde vrijwilliger. Als bestuurslid is Theo Martens verantwoordelijk voor het materiaalbeheer en verzorgt hij het toezicht op het parcours. Hiernaast is hij commissielid Tent en Terras van de Boerendag Rijsbergen. Sinds 1977 helpt hij al met het opzetten, inrichten en afbreken van de feesttent. ‘Last but not least’ verricht Martens al 25 jaar vrijwilligerswerkzaamheden voor de Fancy Fair Rijsbergen. FOTO WEEKBLAD DE BODE