Wie Wat Waar: St. Martinus blaast, maar waarom?

ACHTMAAL –  Vorige week plaatsten we ook een foto van een schoolplein, maar hier was een fanfarekorps op te zien. We kregen een hoop reacties via e-mail en Facebook, dat het zou gaan om fanfare St. Martinus uit Achtmaal.

De leden bliezen een deuntje op het schoolplein van de katholieke basisschool De Wegwijzer in Achtmaal, zo liet iedereen eensgezind weten.

Maar ter gelegenheid waarvan? Niemand die het antwoord op die vraag kon oplepelen, helaas. Jolanda van der Sande, die op Facebook reageerde, weet de reden van het optreden ook niet, ‘maar dat weten vast wel andere leden van onze vereniging!’, schreef ze. Dus besloten we naar de voorzitter van het Achtmaalse korps te bellen, Ad Boden.

Krantenfoto
Boden heeft de foto gezien in de krant, maar peinst zichzelf ook een breuk om te achterhalen ter gelegenheid waarvan de fanfare op het schoolplein optrad. “Misschien dat het om een dorpsfeest ging? In ieder geval was het geen repetitie, want we hebben uniformen aan.”

Boden had al besloten om de foto ‘in de groep’ te gooien tijdens de eerstvolgende repetitie. Die was gisteravond, dus wie weet, krijgen we nog wat te horen.

Boden staat in elk geval zelf op de foto, net als zijn broer Kees en nog vier of vijf andere broers en zussen. “Ik was toen vijftien jaar en speelde bugel. De meeste mensen op de foto ken ik wel, zoals Jan van der Kloot, die inmiddels is overleden, Louis en Loek van Hasselt, Frans Straver en Dré van Nispen. Onze vereniging kende toen een bloeifase. We hebben best wel wat successen gekend. Zo zijn we naar het wereldkampioenschap in Kerkrade geweest en zijn we een paar keer gepromoveerd.”

Boden merkt ook nog op dat de dirigent van toen, de heer Jordaans, niet op de bok staat, maar waarschijnlijk ‘gewoon een muzikant’.

Bron; http://www.bndestem.nl/regio/etten-leur/wie-wat-waar-st-martinus-blaast-maar-waarom-1.5062552

image-5043841