Binnenkort kan iedereen veiliger fietsen bij Achtmaal

ACHTMAAL – Fietsen in het buitengebied bij Achtmaal is vanaf eind mei een stuk veiliger. Er komen drempels en plateaus en er wordt zo’n vijftien kilometer aan nieuwe, rode fietsstroken aangelegd.

Die stroken, die door hun kleur goed opvallen, worden op de Roosendaalseweg, de Buntweg en de Nieuwmoerseweg aangelegd. Op die wegen, en op de Achtmaalse Weg, komen bovendien drempels en plateaus op de kruispunten. Die moeten ervoor zorgen dat de snelheid van het verkeer wordt afgeremd.

Twee vliegen in één klap

Alles bij elkaar opgeteld, kost het aanbrengen van deze maatregelen een slordige miljoen euro. Een bedrag dat voor de helft door het Rijk en voor een kwart door de provincie Noord-Brabant wordt betaald. Zij stellen hun bijdragen beschikbaar op voorwaarde dat Zundert het investeert in het veiliger maken van enkele van de wegen buiten de bebouwde kom, waar een maximaal zestig kilometer per uur mag worden gereden.

Wethouder Patrick Kok (VVD/Mobiliteit) is hartstikke blij met de financiële steun. Die maakt: ,,Dat we twee vliegen in één klap kunnen slaan”, vertelt hij in een persbericht. ,,Deze veiligheidsmaatregelen combineren we namelijk met het geplande onderhoud aan deze wegen.”

Flinke verbetering

De maatregelen zelf maken bovendien, aldus Kok: ,,Dat fietsers en wandelaars meer ruimte krijgen in het buitengebied. Dat zorgt voor een flinke verbetering van de verkeersveiligheid.”

Man die al drie jaar gezocht werd aangehouden in Achtmaal

ACHTMAAL – Na drie jaar uit de handen van de politie te blijven, is een 56-jarige man dinsdag aangehouden in een huis in Achtmaal. Hij werd al die tijd gezocht omdat hij een gevangenisstraf en een flinke boete open had staan.

De zoektocht werd voor de politie bemoeilijkt omdat de man zich uit heeft laten schrijven in Nederland. Via een binnengekomen tip kwam de politie hem toch op het spoor.

De 56-jarige man moest nog 59 dagen gevangenisstraf uitzitten en had een boete van 1.167 euro of nog een straf van 19 dagen open staan. Als extra maatregel moet hij nog eens 4.300 euro betalen of nog 30 dagen zitten.

GTC Rally keert terug naar Achtmaal in op 10 juli 2021

Terug naar Achtmaal op zaterdag 10 juli

De GTC Rally blijft een topper in de Nederlandse rallysport. Zelfs de corona pandemie kon de GTC Rally vorig jaar niet stoppen, want de Virtuele Nacht van Achtmaal was een uniek en succesvol evenement. Terwijl we met zijn allen het virus trachten te overwinnen, worden de plannen gesmeed voor een topeditie volgende zomer. In 2021 grijpt de GTC Rally terug naar de basis van het succes: een gezellig en compact evenement met uitdagende klassementsproeven en een finale in het donker. Een sportieve uitdaging voor de rijders. Terug naar de Nacht van Achtmaal!

Eén dag

De eerste “Nacht van Achtmaal” werd in 1987 ook volledig op het grondgebied van de gemeente Zundert verreden. In de loop der jaren werd het evenement gespreid over gans Zuid-West Brabant, maar dit jaar keert de organisatie terug naar de essentie met een compacte wedstrijd verreden in de Gemeente Zundert. Korte verbindingen, veel uitdagende wedstrijdkilometers zonder veel onderbrekingen en een gezellige sfeer, ook voor de talloze vrijwilligers van de organisatie die al hun vrije uren investeren in het evenement. 

Op zaterdag 10 juli 2021 gaat de wedstrijd om 16h30 van start, nadat eerder op de dag de proeven verkend werden. De deelnemers zullen drie lussen van 4 klassementsproeven afwerken, goed voor 140 kilometer tegen de klok. Het parcours blijft bijzonder uitdagend, met de gekende proeven van Klein-Zundert, Rijsbergen, Achtmaal De Hel en Achtmaal Ostaayen. Kort na middernacht zal de winnaar gehuldigd worden op het finishpodium, waarna het evenement afgesloten wordt met een gezellig feest. 

Centrale service in Achtmaal

Terug naar de “Nacht van Achtmaal”, dat kan men ook letterlijk nemen. Nadat het rallycentrum vele jaren geleden al verhuisde naar achtereenvolgens Roosendaal, Etten-Leur en de laatste jaren naar Breda International Airport, zal het servicepark met rallycentrum dit jaar opgetrokken worden in… Achtmaal, grenzend aan een van de klassementsproeven. Een centraal serviceterrein dat in eigen beheer ingericht zal worden, wat de organisatie de nodige vrijheid en mogelijkheden biedt om de rallyteams en hun fans op de eerste plaats te zetten. Op het centrale serviceterrein wordt ook de VIP-tent opgetrokken, zodat de gasten het sleutelen van de teams in het servicepark kunnen bewonderen. Tegelijkertijd is er ook een doortocht van de rallywagens op snelheid voorzien langs en zelfs op dit serviceterrein. Sfeer in de feesttent en een unieke beleving verzekerd. 

De wedstrijdleiding, het secretariaat en de volledige permanentie zijn te gast in de Hofdreef in Zundert bij sponsor NED, tevens de thuisbasis van de organisatie. 

De GTC Rally, met opnieuw een Short en Historic Rally als nevenwedstrijden, komt thuis op zaterdag 10 juli, maar het zal voor de rijders een erg uitdagende wedstrijd worden met vier prachtige klassementsproeven, veel wedstrijdkilometers en erg weinig verbindingsritten om op adem te komen. De deelnemers zullen er vanaf de eerste meter voor moeten gaan zitten. Kortom, rally zoals elke rallyrijder het wenst. Meer info op www.gtcrally.eu.

Foto’s : vrij van rechten Kees Nouws

 

#ZundertWenst krijgt zichtbaar gestalte

ZUNDERT – In de kerstboom aan de Bredaseweg in Zundert krijgen steeds meer wenskaarten een plekje. Het zal de bedenkers van de gemeentelijke campagne #ZundertWenst goed doen, want dat is precies de bedoeling.

De centrale vraag in de campagne luidt: wat wens jij jouw dierbaren voor het nieuwe jaar? De kaarten in de wensboom laten zien dat die wensen uiteenlopend zijn. Zo spreekt één persoon via een wenskaart de hoop uit dat zijn of haar moeder in 2021de corsowagen van haar drie kleinzonen door de straten van Zundert mag zien rijden. Een andere deelnemer aan de actie hoopt op een gelukkig, gezond, groen, gezellig en duurzaam 2021waarin we de balans tussen mens en natuur beter weten te benaderen of liever zelfs herstellen’. Weer een ander houdt het wat algemener en wenst ‘dat wij zo lang mogelijk gezond mogen blijven en gelukkig mogen zijn’.In de wensboom is eveneens een kaart te vinden met de oproep om vooral gezond te blijven en rekening te houden met de medemens. ‘Hopelijk een beter jaar 2021’, wordt er nog aan toegevoegd. ‘Vooral de horeca wens ik heel veel sterkte’. Als uitsmijter nog een wens waar eenieder zich ongetwijfeld in kan vinden: ‘Laat ons met z’n allen er iets moois van maken’.

Locaties

In Zundert is de kerstboom geplaatst op het grasveld naast oude Rabobank aan de Bredaseweg. Ook in de andere kernen van de gemeente Zundert kunnen de liefhebbers hun wenskaarten kwijt. De kerstboom in Rijsbergen is te vinden op het pleintje voor de bakker. In Wernhout is de kerstboom opgesteld op het Anton Juriensplein, terwijl de kerstboom in Achtmaal een plekje heeft gekregen voor de Heilige Corneliuskerk aan de Pastoor De Bakkerstraat. In Klein Zundert ten slotte pronkt de kerstboom op het Jan Koekenplein, bij de Willibrorduskerk. Verder zijn bomen geplaatst bij de woonzorgcentra Rijserf in Rijsbergen en De Willaert in Zundert. De bomen staan er nog tot 6 januari.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding