Alternatief sausje over carnavalsactiviteiten in gemeente Zundert

ZUNDERT – Het ‘old skool’ vieren van het carnavalsfeest is dit jaar vanwege het coronavirus helaas niet mogelijk. De echte leutliefhebbers laten zich er echter niet door uit het veld slaan. In de verschillende kernen van de gemeente Zundert zijn dan ook uiteenlopende initiatieven uitgerold om op alternatieve wijze toch nog te kunnen genieten van het carnavalssfeertje.

Zo wordt komende zaterdag in Rijsbergen (Aopelaand), waar deze carnavalseditie het motto ‘Ziedut zitte?’ wordt gehanteerd, voor de kinderen om 14.11 uur gestart met het grote online Gataopkesbal. Na deze grote viering in de middag is er ‘s avonds om 19:11 de traditionele sleuteloverdracht waarbij de Prins de sleutel van het Aopelaand van de burgemeester (online) overhandigd krijgt en het carnaval opent. Zondag om 15.11 uur vindt de online prijsuitreiking van de Straat- en Huisversierwedstrijd plaats. ’s Avonds om 19.11 uur is het vervolgens tijd voor de enige echte online Aopelaanders Quiz, waarbij duidelijk zal moeten worden wie het meeste weet van het carnavalsfeest en wie er over de grootste carnavalskennis beschikt.

Gataopkes

Op de maandagochtend zijn Jan-Knillis I en zijn leutteam uitgenodigd om om 11.00 uur aan te schuiven bij Baronie TV, hetgeen via de televisie en internet natuurlijk te volgen valt. In de middag is om 15.11 de prijsuitreiking van de kleurplatenwedstrijd voor de Gataopkes. Om 19.11 uur staat de prijsuitreiking van de puzzel uit de carnavalskrant Dun Aopelaander op het programma. Dinsdag ten slotte is de afsluiting van het alternatieve carnavalsfeest in ’t Aopelaand. Om 15.11 uur worden dan de prijzen uitgereikt voor de meest carnavaleske filmpjes die de Gataopkes hebben gemaakt. De officiële sluiting van het carnavalsfeest is om 19.11 uur, waarbij ook het motto voor carnaval 2022 bekend zal worden gemaakt.

Grote Banaonaoze Bingo

CV De Banaonblussers zorgt ervoor dat ook in Zundert (Banaonblussersrijk) carnaval niet onopgemerkt voorbijgaat dit jaar. Kinderen kunnen aan de slag met leuke kleurplaten waarmee zij – als ze deze voor het raam hangen – ook nog eens leuke prijzen kunnen winnen. Traditiegetrouw krijgen bewoners van De Willaert weer fruitmanden. Klapstuk is de Grote Banaonaoze Bingo die komende zaterdag in samenwerking met CV De Zaantaoze uit Wernhout (Zaantaozelaant) wordt gehouden. Deze carnavalsmuziekbingo begint om 17.00 uur en duurt tot ongeveer 20.00 uur.

Fruitmandje

CV De Zaantaoze heeft uiteraard ook nog wat ‘eigen’ zaken geregeld voor de achterban. Zo gaat de Raad van Elf onder leiding van prinses Eline I vrijdagmiddag en zaterdagochtend langs alle ouderen en zieken van Wernhout om daar een fruitmandje voor de deur te zetten. Zo kunnen de raadsleden toch nog feestend door het dorp, het carnavalsvirus meekrijgen en krijgen de ouderen en zieken de aandacht die ze verdienen. Onder het motto ‘We zen dur vur mekaore!’ wil CV De Zaantaoze eraan bijdragen dat iedereen aan elkaar blijft denken in deze onzekere tijd. Daarom heeft zij een speciale stok kaarten laten maken om een gezellig een spel te kunnen spelen met elkaar. Verder is er een prijs voor degene die zijn of haar huis tijdens carnaval heeft mooist heeft versierd.

Goudpoeperkes

In Achtmaal (De Gouwe Stad) wordt vrijdag het jaarlijkse ziekenbezoek aan bejaarden en mindervaliden afgelegd, uiteraard op gepaste afstand. Op carnavalsdinsdag wordt er via Ons West-Brabant een optreden van het Agmaols Cabaret uitgezonden. Voor de kleine Goudpoeperkes tot slot is er een kleurwedstrijd. De kleurplaat is op te halen bij buurtsuper Coop Van Bedaf of kan gedownload via cvdegoudpoepers.nl/nieuws/kleur-wedstrijd/.

Alles onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen en eventuele aanvullingen. Surf voor meer informatie naar https://www.facebook.com/Aopelaand/https://www.facebook.com/banaonblussers/https://www.facebook.com/cvdegoudpoepers en https://www.facebook.com/cvdezaantaoze

Gemeente Zundert aan de slag met fietsstroken in buitengebied

ZUNDERT – Gemeente Zundert zet dit jaar in op verkeersveiligheid in het buitengebied. Op de wegen Roosendaalsebaan, Buntweg en Nieuwmoerseweg wordt straks ongeveer 15 km aan fietsstroken aangelegd. Ook komen er drempels en kruispuntplateaus op deze wegen en op de Achtmaalseweg. Met dank aan financiële bijdragen van het Rijk en de Provincie Noord-Brabant.

Die bijdragen zijn bedoeld voor verkeersveiligheidsmaatregelen op 60 km/u-wegen buiten de bebouwde kom. De fietsstroken die worden aangebracht zijn rood en vallen daardoor meer op. De drempels en kruispuntplateaus zorgen ervoor dat automobilisten vaart minderen. De kosten zijn geschat op ongeveer één miljoen euro. Daarvan neemt het Rijk de helft en de Provincie Noord-Brabant maximaal een kwart voor haar rekening.

Verbetering verkeersveiligheid

Wethouder Patrick Kok toont zich verheugd. “We slaan hiermee twee vliegen in één klap,” stelt hij. “Deze veiligheidsmaatregelen combineren we namelijk met het geplande onderhoud aan deze wegen. Fietsers en wandelaars krijgen de ruimte in het buitengebied. Dat zorgt voor een flinke verbetering van de verkeersveiligheid.” De maatregelen zijn ook opgenomen in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVVP). In het GVVP is aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid in het buitengebied.

Geplande uitvoering

Het onderhoud en aanleg van fietsstroken en drempels start in maart. De verwachting is dat de klus eind mei geklaard is.

Binnenkort kan iedereen veiliger fietsen bij Achtmaal

ACHTMAAL – Fietsen in het buitengebied bij Achtmaal is vanaf eind mei een stuk veiliger. Er komen drempels en plateaus en er wordt zo’n vijftien kilometer aan nieuwe, rode fietsstroken aangelegd.

Die stroken, die door hun kleur goed opvallen, worden op de Roosendaalseweg, de Buntweg en de Nieuwmoerseweg aangelegd. Op die wegen, en op de Achtmaalse Weg, komen bovendien drempels en plateaus op de kruispunten. Die moeten ervoor zorgen dat de snelheid van het verkeer wordt afgeremd.

Twee vliegen in één klap

Alles bij elkaar opgeteld, kost het aanbrengen van deze maatregelen een slordige miljoen euro. Een bedrag dat voor de helft door het Rijk en voor een kwart door de provincie Noord-Brabant wordt betaald. Zij stellen hun bijdragen beschikbaar op voorwaarde dat Zundert het investeert in het veiliger maken van enkele van de wegen buiten de bebouwde kom, waar een maximaal zestig kilometer per uur mag worden gereden.

Wethouder Patrick Kok (VVD/Mobiliteit) is hartstikke blij met de financiële steun. Die maakt: ,,Dat we twee vliegen in één klap kunnen slaan”, vertelt hij in een persbericht. ,,Deze veiligheidsmaatregelen combineren we namelijk met het geplande onderhoud aan deze wegen.”

Flinke verbetering

De maatregelen zelf maken bovendien, aldus Kok: ,,Dat fietsers en wandelaars meer ruimte krijgen in het buitengebied. Dat zorgt voor een flinke verbetering van de verkeersveiligheid.”

Man die al drie jaar gezocht werd aangehouden in Achtmaal

ACHTMAAL – Na drie jaar uit de handen van de politie te blijven, is een 56-jarige man dinsdag aangehouden in een huis in Achtmaal. Hij werd al die tijd gezocht omdat hij een gevangenisstraf en een flinke boete open had staan.

De zoektocht werd voor de politie bemoeilijkt omdat de man zich uit heeft laten schrijven in Nederland. Via een binnengekomen tip kwam de politie hem toch op het spoor.

De 56-jarige man moest nog 59 dagen gevangenisstraf uitzitten en had een boete van 1.167 euro of nog een straf van 19 dagen open staan. Als extra maatregel moet hij nog eens 4.300 euro betalen of nog 30 dagen zitten.