ACHTMAAL – Als alles goed verloopt, ondergaat het braakliggende terrein aan de Van Landschotstraat binnenkort een drastische metamorfose. Tal van bloemen sieren er straks de Pluktuin die nu wordt aangelegd. De buurtbewoners zijn er – net als de Dorpsraad Achtmaal – heel blij mee.

 

Wie een tuin heeft weet maar al te goed wat onkruid betekent, zeker nu het welig tiert door al die regen van de laatste tijd. De bewoners van de Van Landschotstraat kunnen er meer dan goed over meepraten. Op het aangrenzende braakliggende perceel gedijen paardenbloem, distels, speenkruid en ander onkruid tot ieders ongenoegen namelijk uitstekend. Er telkens met de spuit overheen om het onkruid te verdelgen wordt uit milieuoverwegingen liever niet dan wel gedaan. Gelukkig is er een goed alternatief gevonden. Op initiatief van de Dorpsraad Achtmaal is namelijk besloten om een pluktuin aan te leggen op het braakliggende terrein.

Onthulling

De daad wordt bij het woord gevoegd deze donderdag. Nadat het perceel vooraf eerst enige grondbewerking heeft ondergaan, krijgen de leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisschool De Wegwijzer een klein uurtje vrijaf om het project af te ronden. Rond de klok van 11.00 uur gaan ze in groepsverband naar het bewuste perceel. Daar staat wethouder Jan Aarts van de Gemeente Zundert reeds klaar om samen met Christ-Jan van Bedaf, voorzitter van de Dorpsraad Achtmaal, de opening te verrichten. Dat gebeurt middels het onthullen van een bord met het opschrift Pluktuin. “We gaan het mooi maken,” zo kondigt de wethouder aan. “Straks groeien hier allerlei soorten bloemen die dan geplukt kunnen worden.” Hij noemt als voorbeelden onder andere korenbloem, klaproos, zonnebloem en margriet. “Het mag hier geen hondenuitlaatplek worden,”  waarschuwt hij daarbij.

Vrijwilligers

Het stukje grond waarover het gaat is eigendom van Thuisvester. De woningbouwcorporatie wil het terrein echter overdragen aan de Gemeente Zundert. Volgens Jac van de Bemd, bestuurslid van de Dorpsraad Achtmaal, is het perceel 2.000 m2 groot. “Voordat de nieuwe school klaar was heeft hier een noodgebouw gestaan en daarvoor zat hier het Wit-Gele Kruis. We hebben het met enkele vrijwilligers aangepakt. Samen met de gemeente zorgen we voor het onderhoud”, laat Van de Bemd weten. Christ-Jan van Bedaf, voorzitter van de Dorpsraad Achtmaal, haalt ondertussen limonade, thee en koffie met wat lekkers erbij uit zijn bestelwagen, terwijl de leerlingen bloemenzaad vanuit een bekertje uitstrooien. Wethouder Jan Aarts helpt daarbij een handje.

Uitzicht

Van Bedaf is blij dat er eindelijk een goede oplossing voor het braakliggende terrein is gevonden. “Het werd steeds een grotere bende,” zegt hij. “Straks echter kan iedereen hier een leuk veldboeket bijeen scharen om mee naar huis te nemen.” De 66-jarige Wim Aarts die tegenover de pluktuin woont, is eveneens in zijn nopjes met de Pluktuin. “Krijgen we over ’n tijdje vanuit onze huiskamer een veel mooier uitzicht dan tot nu,” zo laat hij horen. FOTO CHARLES LUIJTEN