ACHTMAAL – Marc Schrauwen mag zich de ‘Grootste Boer’ van Achtmaal noemen. Niet omdat hij de meeste grond heeft of het grootste aantal koeien. Neen, hij vervult de finctie van ‘Grootste Boer’ bij CV De Goudpoepers.

Het is druilerig weer wanneer we Achtmaal vrijdagavond binnenrijden. Geen kip op straat? Toch wel. We zien Achtmalers diep weggestoken in de kraag van hun jas richting café-zaal De Toekomst gaan. Het voormalig smokkelaarsdorp is al een beetje in de ban van het carnaval. CV De Goudpoepers, onder voorzitterschap van Remy Godrie, houdt haar zogeheten mauwavond waarvoor vijf ‘ouwoeren’ in de ton staan. Toch zijn we daarvoor niet in Achtmaal. We zoeken de ‘Grootste Boer’ in het domein der Goudpoepers voor een lekkere babbel.

Liefde
In het bevolkingsregister van de gemeente Zundert komt hij voor onder de naam Marc Schrauwen, werkzaam bij een loonwerkersbedrijf. Hij is oorspronkelijk van Schijf en zag daar 28 jaar geleden het levenslicht. In een hoekje van het café schuiven we met z’n tweetjes aan een tafeltje. Serveerster Linda vraagt mij of ik trek heb in een kopje koffie. Ik zeg dat liever te hebben dan een pak slaag. Een antwoord dat natuurlijk nergens op slaat, maar och, we verkeren immers in de tijd van carnaval. Het gesprek met Marc – die tussendoor aan een flesje bier lurkt – gaat snel van start. “Ik kwam vanaf mijn zestiende nagenoeg iedere zondag in Achtmaal waar ik een aantal vrienden had”, zegt Marc die in de Gouwe Stad, zoals het dorp met carnaval heet, ook zijn grote liefde tegenkwam. Vijf jaar geleden stapte hij in het huwelijk. Of dat gebeurde met dezelfde hoge hoed die hij nu draagt weten we niet. Deze maakt deel uit van zijn carnavalsoutfit.

Motto
Het wordt zijn zesde jaar als lid van CV De Goudpoepers, deze keer in de rol van de ‘Grootste Boer’. Daarvoor was hij actief als lid van de Raad van Elf. “De functie kwam vacant en ik had daar wel zin in. Ik solliciteerde en kwam bij het examen dat volgde goed uit de bus.
Wij zijn een echte en officiële carnavalsvereniging omdat zij qua samenstelling voldoet aan alle voorwaarden en regels. We hebben dus een volledige Raad van Elf,” zegt Marc Schrauwen. Compleet mesjogge van de Vastenavond is hij. Die wordt gevierd onder het motto ’We hange de vlag uit’. In de Gouwe Stad is dat nu reeds duidelijk merkbaar.

Internationaal
Komende zaterdag barst het feest rond de Vastenavond in Achtmaal los. ’s Middags trekt de optocht door het dorp. Volgens de Grootste Boer zijn er net als in voorgaande jaren weer veel deelnemers. “De optocht is feitelijk internationaal omdat ze ook van de Nieuwmoer, Brecht en uit andere omliggende Belgische plaatsen komen. Al mag zaterdag de topper van ons carnaval zijn, ook de andere dagen is het ‘poepie’ gezellig op Achtmaal,” besluit Marc Schrauwen die in juli zijn eerste kind verwacht en zich na het carnaval op het vaderschap gaat voorbereiden. BIJDRAGE PLUS FOTO CHARLES LUIJTEN