ACHTMAAL – Op 14 september 1955 stapten Jan Roovers en Riet Godrie gearmd de Zundertse parochiekerk Heilige Trudokerk binnen voor de inzegening van hun huwelijk. Zestig jaar later is het echtpaar nog altijd dolgelukkig met elkaar.

Het is precies zestig jaar geleden dat Jan Roovers en Riet Godrie in het huwelijksbootje stapten. Ten huize van het diamantenpaar aan het Neijsenpad 8 wordt dat herdacht. Van een groots feest wordt wegens bijzondere omstandigheden op het allerlaatst afgezien. Zomaar laten passeren is echter ook weer niet de bedoeling. Ook burgemeester Leny Poppe-de Looff is het jubileum niet ontgaan en ze komt op maandag dan ook op bezoek.

Huishouding
Het gaat in dit verhaal over Jan Roovers en Riet Godrie. Eerstgenoemde werd op 29 januari 1934 in de Blokestraat te Achtmaal geboren uit Kees Roovers en Sjoke van Aert die er een klein boerenbedrijf op na hielden. Jan komt uit een gezin van vijf kinderen en is daarvan de jongste. Riet is een dochter van Frans Godrie en Rie Sprenkels, afkomstig uit Zundert. Zij voerden aan de Achtmaalseweg een fruitteeltbedrijfje. Riet Godrie is het vijfde kind uit het gezin, met dien verstande dat zij het eerste kind is uit het tweede huwelijk van haar moeder, wier eerste man door een ongeval om het leven kwam. Na haar geboorte op 5 november 1935 kwamen nog vier kinderen. Ze ging na de lagere school Sint Anna te hebben doorlopen elders in de huishouding werken, onder meer bij de familie Van Tichelt aan de Achtmaalseweg. Jan zocht na de basisschooltijd in zijn geboorteplaats werk bij Kerremans & Co, een productiebedrijf in landbouwwerktuigen. Na vijf jaar bleef hij vanwege het overlijden van vader bij moeder thuis om haar te helpen in het bedrijf.

Eigen zaak
Jan had aanleg voor de techniek en ging op dat gebied een schriftelijke cursus volgen. Hij deed daarnaast praktijkervaring op bij een bedrijf in Gilze-Rijen. Het zou hem later voeren tot zelfstandig ondernemer in de elektrotechniek. Hij begon een eigen zaak in Achtmaal. Naast het verrichten van onderhouds- en reparatiewerkzaamheden handelde hij in radio- en televisietoestellen. “Geen grote boterham zo direct, maar we waren tevreden en daar gaat het in het leven om,” zegt Jan Roovers. Hij leerde zijn lief kennen bij het café van Trien ‘Port’, aan de Wernhoutseweg nabij de steenfabriek. Trien had een dochter die bevriend was met Riet. De laatste kwam er vaak. Riet, op wie Jan stapelgek was, liet zich niet zo maar verleiden. De lucht uit de banden van Jan z’n fiets werd ter plaatse gelaten opdat hij haar niet naar huis kon brengen. Uiteindelijk wist hij Riet toch te strikken. Jan en Riet trouwden bij heel slecht weer 14 september in de Trudokerk. “Van tevoren moesten we eerst nog om 07.00 uur in de kerk zijn om te biechten,” zegt Riet bij wie thuis de bruiloft werd gevierd. Het pas getrouwde stel ging de eerste jaren bij de moeder van Jan wonen. Hij was toen 21 en zij 19 jaar oud. ‘Amper droog achter de oren’, werd die tijd gezegd. Ze kregen drie kinderen: twee zonen en een dochter. Het diamantenpaar heeft zeven kleinkinderen. Het tweede achterkleinkind is onderweg. FOTO CHARLES LUIJTEN