ACHTMAAL – Wethouder Jan Aarts opende vrijdag de Boekspot in De Nachtegaal in Achtmaal. Dit deed hij door een gelezen boek in de kast te plaatsen en er een ander boek uit te nemen.

“Van deze schrijver las ik al andere boeken. Dat zijn mooie verhalen”, verklaart Aarts zijn boekkeuze. Door bezuinigingen van de gemeente Zundert was het niet langer mogelijk om de bibliotheekvoorziening van de bibliotheek VANnU in Achtmaal te handhaven.

Alternatief voor bibliotheek

Een werkgroep met onder andere vrijwilligers, leden van de dorpsraad, bestuursleden van De Nachtegaal en de directie van de basisschool de Wegwijzer zocht een goed alternatief zodat de inwoners van Achtmaal kunnen blijven lezen. Dat alternatief vonden ze in Boekspot. Conny Brabers, al 15 jaar werkzaam bij bibliotheek VANnU en Marleen Cox zijn de kartrekkers. Beiden erkennen het dubbele gevoel dat ze erbij hebben. “De Boekspot kan de bibliotheek niet vervangen. Maar het is beter dan niets. Bovendien zijn we blij verrast met de grote hoeveelheid boeken die we al van mensen gekregen hebben.”

Ruilen

De Boekspot is gevestigd op de eerste verdieping van de Nachtegaal. De volledige collectie jeugdboeken van de voormalige bibliotheek staat er uitgestald. Deze kunnen kinderen lenen. Voor volwassenen staan er inmiddels meer dan duizend boeken met een ‘Boekspot’-sticker op de rug. Deze boeken mogen inwoners van Achtmaal gratis mee naar huis nemen om te lezen. Het boek mag je zo lang houden als je wilt. Na lezing breng je het boek terug of je zet er een ander boek voor in de plaats. De wethouder overhandigde Marleen een pakket tijdschriften. “De gemeente geeft Boekspot een jaar lang een abonnement op tijdschriften. Ik hoop binnenkort hier een grote leestafel te zien waar mensen lekker in een boek of tijdschrift bladeren. Heel Achtmaal leest.” FOTO MIEKE VAN MEER