Zes Koninklijke lintjes in gemeente Zundert

ZUNDERT – De jaarlijkse Lintjesregen, daags voor Koningsdag, is vrijdag ook op de gemeente Zundert neergedaald. Zes inwoners ontvingen uit handen van burgemeester Leny Poppe-de Looff een Koninklijke Onderscheiding.

Dat gebeurde in CultuurCentrum De Schroef aan de Molenstraat in Zundert. Ad van Keulen uit Zundert mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Zijn plaatsgenoten Adrie Frijters, Jac van Nispen en Johan van Erk werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dat laatste geldt eveneens voor Jac Graumans uit Rijsbergen en Janus Hereijgers uit Achtmaal.

Vluchtelingenwerk

Van Keulen (85) ontving al eens eerder een Koninklijke Onderscheiding. In 1992 werd hij, ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum bij de Gemeente Zundert, verblijd met de Eremedaille in Goud. In hetzelfde jaar werd Vluchtelingenwerk West-Brabant opgericht. Vanaf het allereerste moment heeft hij zich, tot op de dag van vandaag, voor die organisatie ingezet. Een inspanning die nu dus is beloond met een Koninklijk lintje.

Rouwverwerking

Vanwege haar inzet voor de lokale samenleving ontving ook Adrie Frijters (71) een Koninklijke onderscheiding. Zij is al sinds 2002 betrokken bij de werkgroep Rouwverwerking bij Parochie Heilige Trudo. Daarnaast ondersteunt zij als vrijwilliger bij Stichting Welzijn Zundert (SWZ) hulpbehoevende vrouwen. Verder stond zij onder meer aan de wieg van de boekenclub van de Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO), tegenwoordig Vrouwen van Nu.

Atletiek

Jac van Nispen (61) verdiende als vrijwilliger vooral zijn voetsporen in de lokale sportwereld. Sinds 1982 is hij lid van atletiekvereniging DJA, waar hij onder andere jarenlang trainer was. Hiernaast maakte hij dertien jaar lang deel uit van het bestuur van de Bode Triathlon Zundert. Toen de organisatie in 2005 stopte, zette hij zijn schouders onder het opzetten van een hardloopwedstrijd: de in 2008 gelanceerde Van Goghloop. Als voorzitter van stichting Sportgala Zundert was Van Nispen verder driemaal nauw betrokken bij de organisatie van het Sportgala Zundert.

VVR

Ook Johan van Erk (74) geldt als een bekend gezicht binnen het sportwereldje, al richt hij zijn pijlen eerst en vooral op ‘zijn’ voetbalclub VVR. Als vrijwilliger zet hij zich al ruim negentien jaar met hart en ziel in voor de Rijsbergse voetbalvereniging. Vanuit zijn rol bij de technische commissie adviseert hij het hoofdbestuur op technisch gebied. Met zijn jarenlange ervaring als (voormalig) KNVB-scheidsrechter en clubscheidsrechter ondersteunt hij hiernaast beginnende scheidsrechters. Elk weekend is hij bij de club present om de rol van gastheer te vervullen en werkzaamheden te verrichten voor het wedstrijdsecretariaat.

De Vlegeldorsers

Zeker zo bevlogen is Jac Graumans (74) uit Rijsbergen die zich al jaren inzet als vrijwilliger voor lokale evenementen. Zo is hij sinds 1993 betrokken bij Stichting Boerendag Rijsbergen. Als lid van dorpsploeg De Vlegeldorsers demonstreert hij de ambacht van het vlegelen en neemt hij het voortouw in allerlei initiatieven. Ook als verkeersregelaar bij evenementen als de carnavalsoptochten en de Avondvierdaagse is Graumans al ruim twintig jaar een vertrouwd gezicht in Rijsbergen. Verder zet hij zich sinds 2004 in voor de jaarlijkse Kerststallententoonstelling in de Sint Bavokerk in Rijsbergen.

Buurtbus

Janus Hereijgers (75) uit Achtmaal geniet vooral bekendheid door zijn werkzaamheden voor buurtbusvereniging Achtmaal-Schijf, waar hij in 2003 als vrijwillig buurtbuschauffeur startte. Ook doet hij het onderhoud aan de bussen en instrueert hij nieuwe buschauffeurs. Verder is hij als vrijwilliger zeer actief voor de woonvoorziening van zijn gehandicapte dochter. ‘Last but not least’ vierde Hereijgers vorig jaar zijn 60-jarig jubileum bij muziekvereniging Sint Martinus Achtmaal, waar hij met veel plezier het vaandel draagt.